НОВИНИ

Заради съдебен спор зоопаркът в Пловдив остава затворен

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 20.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Злополучният зоопарк в Пловдив остава затворен за неопределено време. Причината е съдебен спор между изпълнителя на обекта Вакрил Запрянов и общината.

В момента в пловдивския зоопарк има само 11 маймуни. За тях се грижат трима общински служители.

"Даваме круши, ябълки, портокал, банан, магданоз, грозде, и картофи варени даваме на маймуните", обясни Ангел Михайлов.

Всички останали животни са разпръснати по други зоокътове в страната.

"Някои от хабитатите имаше обявена обществена поръчка, но поради така стеклите се обстоятелства няма да можем да доставим тези животни, защото няма и къде да ги настаним. Това не пречи, ние поддържаме контакт с доставчика на животни и при една бъдеща процедура отново ще бъде поканен. Стига само да успеем да довършим зоопарка и да вземем лиценз за неговата дейност", обясни управителят на Зооветеринарен комплекс-Пловдив Георги Божев.

На това се надяват и пловдивчани, които вече са загубили надежда, че зоопаркът ще отвори врати.

"Само се знае, че са похарчени пари за нея и до тук - къде са тези пари, кой ги е харчил - това вече не знаем", коментира Елена Попчева.

"Изгубихме надежда, защото тези, които са я строили, явно, че са откраднали прекалено много и ще ги съдят, а съдебните дела в България се протичат много, много. Така че няма да видим скоро животинките, за съжаление", смята Галина.

Съдебно дело между изпълнителя на обекта и общината се води в Административния съд в Пловдив. Причината - от общината са предложили на строителя да бъде прекратен договорът между тях по взаимно съгласие, но са получили отказ. Изпълнителят настоява да му бъдат изплатени 800 000 лева за допълнително свършена работа.

"Към края на годината ми изтичат периодът, в който аз, ако не си потърся парите, които са изработени, просто ги губя, затова преди два месеца заведох дело за нещата, които след спирането на Акт 10 не са разплатени", коментира Вакрил Запрянов.

"Ние няма и как да платим тези пари, а действително те са
извършили това строителство, ще се обяви нова поръчка и трябва да бъде завършен зоопаркът, но трябва да мине през нова поръчка", обясни кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Делото може да се проточи с години при обжалване на по-горна инстанция, а с това намалява и шансът зоопаркът в Пловдив скоро да заработи.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво представлява народният обичай Кокоша църквичка?
Какво представлява народният обичай Кокоша църквичка?
Нов графит в центъра на София
Нов графит в центъра на София