НОВИНИ

Жители на с. Врачеш се готвят за протест заради липса на пътна маркировка

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 20.10.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Един от най-натоварените пътни участъци в Ботевградско вече година и половина е без маркировка. Жителите на най-голямото село в Софийска област - Врачеш, се готвят за протест и затваряне на пътя.

Това е пътят, който води от Ботевград до най-голямото село в Софийска област - Врачеш. В него живеят повече от 4000 души, голяма част от които работят и учат в Ботевград и пътуват всеки ден. До преди две години този участък беше изпълнен с дупки и изключително опасен.

След поредица протести и гражданско неподчинение на хората от региона, Агенция "Пътна инфраструктура" разпореди да бъде извършен ремонт. Той приключи за Великден миналата година. От тогава досега - повече от година и половина - пътят е без маркировка.

Илия Цанов е жител на Врачеш, който всеки ден пътува до Ботевград и обратно. Липсата на пътна маркировка поставя на риск хиляди хора, които пътуват в този участък.

"Това беше правото на Пътната агенция, когато направи ремонта на пътя, да направи и маркировката. Оттогава само обещават. Аз съм разговарял многократно, и други също. Не вярвам да струва много да се начертаят три линии", коментира Илия.

Проблемът с липсата на маркировка е по-сериозен и заради факта, че по този път е пренасочен целият тежкотоварен трафик от София за Северна България. Заради ремонтите по автомагистрала "Хемус" и тунел "Витиня" - камионите се движат по стария път, който минава през Врачеш и Ботевград. И много често стават причина за пътни произшествия.

"Ако има маркировка, този участък няма да е толкова опасен. Особено там, където завиват тировете. Има знак пресичане на път с предимство, но шофьорите на тировете въобще не виждат кой идва от Ботевград и карат направо. Всеки ден съм свидетел на инциденти", обясни Николай Николов.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски многократно е изпращал сигнали до различни институции.

"Вече година и половина пиша писма до АПИ, до всички агенции, които контролират АПИ и транспорта в България. Никой не обръща внимание. Вече четвърто писмо съм изпратил, няма никаква реакция, а това е опасното, защото тук нощно време пътят не е осветен, пуснаха тежките товарни коли оттука, и при положение, че завали и е тъмно, има такива отбивки, че караш в края на пътя и изведнъж пътят свършва, и ти излизаш в бездната. Късмет е това, че досега няма жертви", смята кметът.

Разстоянието между Ботевград и Врачеш е само 3 километра и много хора предпочитат да го изминават с велосипеди. Кметът на селото обаче ги съветва да не го правят.

"Да не го правят, защото нощно време нищо не се вижда и има вероятност да пострада някой".

Преди две години хората от Врачеш протестираха и затваряха пътя заради дупките. Сега пак са готови за протест - заради липсата на пътна маркировка.

"Доста търпяхме, вече година и половина, и хората вече започнаха да се надигат и искат да спираме пътя, докато не се маркира, да не се ползва", допълва кметът.

Вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да се подготвят за зимния сезон. А шофьорите призоват Пътната агенция също да се подготви за зимата и да маркира натоварените пътни участъци.

Репортер: Димитрина Стамболова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в София провери мигранти край джамията "Баня баши"
Полицията в София провери мигранти край джамията "Баня баши"
УНСС преминава на онлайн обучение
УНСС преминава на онлайн обучение