Сядали ли сте на трапеза, подредена на земята, при това на кръстопът? Вероятно не сте. Затова ви каним в димитровградското с. Ябълково. Там всяка година по това време възстановяват стар обичай, наречен с интересното име Кокоша църквичка.
Пилешка супа, тиквеник, питки, ошав и други вкусотии редят на хасъри и синии директно на земята домакините от село Ябълково в началото на есента.
"Ритуалът се нарича Кокоша църквичка, защото на този ден, в ранни зори, почти всяка домакиня ставала рано, хващала е най- тлъстата кокошка и приготвя от нея курбан или пилешка каша, която след това я раздава", разказа Славея Грозева.
Кокоши църквички се правят във всяка махала в селото. Така местните хора слагат край на селскостопанската година и благодарят на земята за реколтата, с която ги е дарила.
"Слава на Бога добре напълниха хамбарите стопаните, хубава беше реколтата, богата реколта, доволни сме", каза Милена Коева.
Обичаят се прави в дните между Петковден и Димитровден, като всяка домакиня трябва да донесе по нещо.
Тази обилна трапеза обаче е предназначена само за жени и деца. Традицията повелява, че мъжете нямат работа край масата.
"От едно време е така предадено, само жени да са на тази трапеза, жените рано да станат, да приготвят кокошката и да направят кашата", разказа Грозданка Бонева.
Когато реколтата е прибрана, а добитъкът затворен, в дома идва време за веселие.
Когато хората се разотидат, най-възрастната жена ще събере с метла остатъците от храна, за да ги даде на животните. Храна не се изхвърля.
Репортер: Цанка Семерджиева