НОВИНИ

Напрежение в болницата в Поморие - остана без хирурзи заради затворено отделение

bnt avatar logo
от БНТ
13:52, 17.09.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежение в болницата в Поморие заради затвореното хирургично отделение в общинското лечебно заведение. Така жителите на Обзор, Поморие, Несебър и Руен остават без държавна хирургична помощ, а най-близкото отделение е в Бургас.

Хирургията на болницата в Поморие е запечатана от началото на август. Лекарите казват, че тогава им е обяснено, че мярката е временна.

"И в един прекрасен ден след обещанията, че ще се възстанови хирургичното отделение, на 2 септември 2022 година аз получавам предизвестие и заповед за съкращаване. И ни казаха, че с един хирург отделението не може да работи. Ние сме работили с един хирург много години", заяви Димитрина Москова, операционна сестра.

"Нашето отделение разполагаше с двама, като единият е в болнични. Той не е напуснал. И още един лекар, ушен лекар, който е с хирургична специалност. Той може да зашие болен, да цепне болен, да смени превръзка. 2013 година аз счупих много тежко крак. Шест месеца също не бях на работа, но отделението не прекрати работа", допълни д-р Христо Христов, хирург.

"Оттук нататък при условия, че нямаме общинска структура, в която да работят лекари, които да бъдат задължени да обслужват хирургичните случаи в града, кой оттук нататък ще поеме тази помощ", добави д-р Милен Димитров, общопрактикуващ лекар.

Иван Ненов е сред пациентите на д-р Димитров, който до скоро е бил в хирургичното отделение. Но днес разбира, че не може повече да разчита на него.

"Ще трябва да ходим в Бургас, нямаме друг изход, какво да правим", споделя Митра Ненова, съпруга на Иван.

От ръководството на болницата обясниха, че отделението е закрито временно, тъй като не отговаря на държавните изисквания, а част от екипа е освободен, докато не отвори отново.

"Нормално и логично е, защото аз в рамките на месец, два, три няма да мога да съумея да го направя това нещо. Трябват ремонти на отделението, трябва апаратура, която струва 200-300 хиляди лева. В момента, в който отделението получи статута да може да работи, аз ще пусна покани на хора, които да ги назнача на работа", заяви д-р Кирил Хинов, управител на МБАЛ-Поморие.

"Нищо страшно, трагично, нищо драматично. Преди 4 години беше затворено по същия начин детското отделение. В момента му правим основен ремонт и след месец-месец и половина отваряме и детското отделение", каза още Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

Амбицията на ръководството на болницата и общината е от догодина отделението да заработи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова е на победа от основната схема на турнира от сериите WTA 500 в Токио
Изабелла Шиникова е на победа от основната схема на турнира от сериите WTA 500 в Токио
Празник на тортата Гараш в Русе
Празник на тортата Гараш в Русе