НОВИНИ

Празник на тортата Гараш в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
13:37, 17.09.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Още
Слушай новината

В Русе за първи път организират празник на своята сладкарска емблема - тортата Гараш. В него участват близо 20 любители сладкари със свои версии на популярния десерт, който е създаден в града в края на 19 век.

През целия ден на площада пред Съдебната палата ще бъдат разположени и шатри с хладилни витрини със сладки и солени изкушения на месни кулинарни майстори.

Известната торта носи името на своя създател австро-унгарецът Коста Гараш, който е бил сладкар и управител на първия у нас гранд хотел "Ислях хане". В много домове в Русе, където жителите първи са опитали десерта, все още се пазят стари рецепти.

"Когато има орехи и шоколад всичко става. Най-вече шоколадът прави тортата Гараш. Тя става бързо, час и половина е печенето, защото поотделно три блата се пекат. Кремчето, като се сложи, трябва да престои поне един ден", разказва Веселина Димитрова.

В конкурса се включиха и две момичета на 12 и 10 години, които за първи път правят торта Гараш. Рецептата открили в интернет.

"Използвахме бита сметана, шоколад - готварски, черен, натурален и използвахме плодове, за да я украсим", казва Елия.

"Аз приготвих блатовете, те бяха много лесни, просто разбиваш белтъци, не трябва да са на плътна пяна", споделя Мина.

Най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов, който ще направи и шоколадови демонстрации.

"Това, че Русе я припознава като своя за мен е едно фантастично нещо, тъй като всеки един град има нужда от своите символи и хората асоциират тортата Гараш с Русе", каза още шеф Ради Стамболов.

По-късно през деня шеф Ивайло Димитров от Русе ще представи за първи път сладолед от сом с карамелизирани водорасли, както и специалитета си - студена супа Гараш. А класическата торта ще бъде във формата на пура.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в болницата в Поморие - остана без хирурзи заради затворено отделение
Напрежение в болницата в Поморие - остана без хирурзи заради затворено отделение
Адриан Андреев поведе със сет, но отстъпи на Доминик Тийм на четвъртфиналите в Рен
Адриан Андреев поведе със сет, но отстъпи на Доминик Тийм на четвъртфиналите в Рен