НОВИНИ

Напусна ни маестро Михаил Дюлгеров

напусна маестро михаил дюлгеров
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 26.08.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Култура
Слушай новината

На 88 години ни напусна главният художествен ръководител и основател на Ансамбъл "Българче" - Велико Търново Михаил Дюлгеров.

Изключително тежко и тъжно е, когато от този свят си тръгват светли и добри хора. Маестро Дюлгеров беше родолюбец, фолклорист, добър ръководител, талантлив, човечен, всеотдаен, светъл, позитивен, отговорен и добър приятел! Ще го запомним с професионализма и компетентността му, с всеотдайността му, с чувството за справедливост и коректност, пишат от ансамбъла.

Дюлгеров е доайен на фолклорното изкуство във Великотърновския регион с доказан принос към запазване на националната културна идентичност и утвърждаване на изконните духовни ценности.

През 1958 г. поставя началото на детски ансамбъл в училище "Св. Климент Охридски", с. Виноград и още на следващата година на Първия републикански фестивал в София печели златен медал. От този момент и до днес Михаил Дюлгеров работи с различни групи от деца и възрастни за запазване и популяризиране на автентичното фолклорно богатство на великотърновския край.

През 1968 г. Михаил Дюлгеров поставя началото на детско - юношески фолклорен ансамбъл "Българче". Удостоен е със званието "Почетен гражданин на Велико Търново" за 2015 г.

Поклон пред паметта му!

Погребението ще бъде на 28 август от 11.00 часа на Гробищен парк - Велико Търново.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов е подал оставка
Зам.-директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов е подал оставка
Двама загинали при масов бой между две фамилии в Нова Загора
Двама загинали при масов бой между две фамилии в Нова Загора