НОВИНИ

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

детство бягство историите деца бежанци видяли смъртта очите
bnt avatar logo
от БНТ
18:42, 04.12.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Националното бюро за правна помощ е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и непълнолетни чужди граждани в България за последните 3 години.

Статистиката стана ясна при представяне на Наръчник за работата на адвокати, които са представители на непридружени малолетни и непълнолетни бежанци, възложен от НБПП на екип от адвокати с редактор доц. д-р Капка Георгиева.

"Държавата дължи грижа по предоставяне на качествена правна помощ на най-уязвимата категория бежанци – непридружените малолетни и непълнолетни. Този наръчник ще допринесе да се повиши стандартът за това", заяви заместник-министърът на правосъдието Юлия Ковачева.

Наръчникът съдържа условията и реда за предоставяне на закрила, органи, видове закрила, основания за отказ, прекратяване и отнемане на закрила, права и задължения на чужденците, търсещи и получили закрила.

Той обобщава всички основни правни актове в областта на бежанското право както на национално, така и на европейско и международно ниво.

Отразени са и връзките между различните правни отрасли. Акцентирано е върху правата и задълженията на адвоката във всички етапи от производството по предоставяне на международна закрила.

Председателят на НБПП Наталия Илиева припомни, че работата на адвокатите в това представителство е особено важна. "Те взаимодействат с всички институции, които имат отношение с непридружените деца бежанци – училища, лечебни заведения, социални служби и т.н."

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева благодари на съставителите на Наръчника - адвокатите Любка Димитрова, Лидия Манова и Красимир Владимиров, както и на адвокатите, осъществяващи правна помощ на децата бежанци.

Изготвянето на Наръчника е част от проект изпълняван от ДАБ, финансиран по програма "Вътрешни работи" на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвия Радойска: За нас е изключителна гордост и привилегия да играем на националния стадион
Силвия Радойска: За нас е изключителна гордост и привилегия да играем на националния стадион
Павел Колев отвърна на обвиненията на Венци Стефанов относно Евро 2015
Павел Колев отвърна на обвиненията на Венци Стефанов относно Евро 2015