НОВИНИ

НАСА съкращава екипажа на следващия полет на "Спейс Екс", за да върне астронавтите от "Старлайнър"

първите астронавти космическия кораб боинг пристигнаха мкс
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:01, 02.09.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Още

Американската космическа агенция НАСА обяви, че съкращава екипажа на следващия полет на "Спейс Екс", за да може да върне на Земята двамата астронавти, пристигнали на Международната космическа станция през юни с полета на "Старлайнър", съобщи Асошиейтед прес.

Астронавтът на НАСА Ник Хейг и руският космонавт Александър Горбунов ще се отправят през септември с ракета на "Спейс Екс" към станцията. Предвижда се двамата да се върнат на Земята през февруари 2025 г. със Суни Уилямс и Буч Уилмор. В НАСА прецениха, че е твърде рисковано Уилямс и Уилмор да се върнат на Земята с капсулата "Старлайнър" на "Боинг", която претърпя няколко технически проблема.

От екипажа на полета през септември са съкратени астронавтите на НАСА Зина Кардман и Стефани Уилсън, които ще участват в бъдещи мисии, съобщиха от НАСА.

Уилямс и Уилмор са първият космически екипаж на "Боинг". Те стигнаха с капсулата "Старлайнър" до МКС през юни и бе планирано мисията им да продължи една седмица. Поради възникналите технически проблеми капсулата ще се върне без екипаж най-вероятно в петък идната седмица, като се предвижда да се приземи в пустинята на Ню Мексико.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две училища
Местят над 1300 ученици в Пловдив заради ремонти в две училища