НОВИНИ

Не може да се търси дисциплинарна отговорност за смъртта на пилота Валентин Терзиев заради изтекла давност

Александър Марков
от Александър Марков
14:52, 15.09.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Не може да се търси дисциплинарна отговорност за смъртта на пилота Валентин Терзиев заради изтекла давност
Снимка: БТА
Слушай новината

Ремонтът на авиобазата в "Граф Игнатиево" няма да бъде готов в срок за посрещането на самолетите F-16, става ясно от доклада на военния министър Тодор Тагарев за три месеца от встъпването му в длъжност.

"Резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите 8 самолета F-16, са твърде скромни, а в договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество, поради което пропускаме значителни технологични, индустриални и социални ползи за българската икономика и общество”, посочва още Тагарев.

7 милиона лева са потънали в ремонта на полигона "Корен", въпреки че са преведени авансово, но ремонт там не е извършен, а фирмата изпълнител е фалирала, става ясно още от отчета на Тагарев.

Хронологията и изводите за полета на майор Валентин Терзиев

И още: "Военно-окръжна прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29". Терзиев загина със самолета си МиГ-29 при учение над Шабла през 2021 г.

Tагарев посочва още, че правителството е осигурило повече пари за отбрана за 2023 г., а именно 3,473 млрд. лв., или 1,88% от очаквания БВП. Разходите за инвестиции са над 20 на сто от общите разходи, което също превишава заложеното в плана. Поет е ангажимент инвестициите в отбрана да са не по-малко от 2% от БВП в следващите години, пише в доклада.

Армията ни е подсигурена, изпращаме на Украйна боеприпаси с изтичащ срок на годност

Продължава работата по модернизационните проекти в армията предвид и изменената среда за сигурност. До ноември ще бъде внесена в Народното събрание нова Програма за инвестиционни разходи в армията, обяснява Тагарев, и посочва, че продължава изпълнението на договорите за придобиване на нов боен самолет F-16, като усилията са насочени в изграждането на инфраструктурата на неговата оперативна база с 85 договора за проектиране, строителен надзор, инженеринг и монтажни работи.

По проекта за два нови модулни патрулни кораба първият е на вода, а килът на вторият е положен, посочва военният министър. Доставени са 94 машини за Силите за специални операции от договорени 98, продължава и модернизацията на танковете Т-72.

За нуждите на една механизирана бригада на Сухопътните войски се подготвя проект на договор за придобиване на 198 бронирани машина "Страйкър" и машини за поддръжка, каквито има разположени в България в рамките на Многонационалната бойна група на НАТО. Класират се и офертите за нови трикоординатни радари за ПВО системата и противоракетната отбрана и предстои избор на изпълнител за проекта.

Международно военно учение се провежда в Смолян

Тагарев посочва още, че са удвоени усилията за оказване на всяка възможна подкрепа за Украйна в борбата ѝ срещу руския агресор. "Правителството одобри проект на Меморандум за сътрудничество между министерствата на отбраната на Република България и Украйна". Взето е решение за предоставяне на допълнителен пакет военна помощ за Украйна.

"Около половината от общото количество от тази помощ беше изпратен, а останалата част е в процес на подготовка за изпращане. Продължаваме активните контакти между нашите двете страни. Освен това, министерството на отбраната оказва необходимата логистична подкрепа на МВР за подготовка за изпращане в Украйна на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ от резервите на МВР съгласно решението на НС от юли 2023 г. С всички тези действия възвърнахме уважението на съюзниците ни и световната демократична общност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът ще избира и подуправителя на НЗОК
Парламентът ще избира и подуправителя на НЗОК
Международно военно учение се провежда в Смолян
Международно военно учение се провежда в Смолян