НОВИНИ

Армията ни е подсигурена, изпращаме на Украйна боеприпаси с изтичащ срок на годност (Обзор)

Николай Минков
от Николай Минков
17:55, 10.07.2023
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината
  • Армията е подсигурена с нужното въоръжение и запаси от боеприпаси, няма заплаха и за военновременните ни резерви.
  • Няма да предоставяме на Украйна бойна техника на щатните военни формирования, нито от резерва.
  • Ще изпратим боеприпаси от оперативния резерв, които с изтичащ срок на годност.

Това заявиха от Министерствотото на отбраната по повод отправените критики от президента Радев, че с предоставянето на военна помощ на Украйна ще бъдат изчерпани нужните количества от техника и муниции за щатните и запасни формирования от въоръжените ни сили.

Деблокирането на боеприпаси с изтичащ срок на годност от оперативния резерв, които ще изпратим в Киев след модернизация във ВМЗ, е изгодно за армията, защото вместо тях ще получим нови. От МО обясниха още , че няма никакъв проблем президентът да се запознае с новия списък с искания, донесен от Зеленски при визитата му у нас.

Президентът разкритикува поетите ангажименти за военна помощ за Украйна

От военното министерство обясниха, че е в интерес на армията да се освободи от определени количества боеприпаси, които да бъдат предоставени на Украйна след модернизация във ВМЗ-Сопот. В замяна на тях да получи нови от военните ни заводи.

Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора между МО и ВМЗ Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от оперативен запас. Той се съхранява дълго време в нашите въоръжени сили, които са на края на своя експлотационен ресурс.

"Ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, с възможността да бъдат обновени с нови такива, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да разходваме средства за купуване на нови. Тази дейност в МО се извършва в строго съответствие с решението на НС от 9 декември миналата година, решението на МС и последното решение на НС за ускоряване на този процес. Ускоряването на този процес е възможно преди всичко, защото във ВМЗ Сопот съществуват производствени възможности, които позволяват те да ускорят изпълнението на първия договор, който имаме с тях. Деблокирането на запасите се извършва по строга методика на МО и щаба , работят специалисти от българската логистика и графикът не позволява напълно да се освободим от оперативните запаси. Напротив. Ние ще деблокираме запаси, след като получим по първия договор запасите, които те са обещали да ни произведат. Така че за мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които твърдят, че ние ще деблокираме всичко в складовете и след това ще чакаме те да бъдат попълнени. Няма нищо такова", заяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Военна помощ за Украйна - какво поиска Киев и какво можем да дадем

Зам.-министър Запрянов увери, че армията ще деблокира стари боеприпаси, едва когато получи от ВМЗ-Сопот нови.

"В МО имаме писмо от ръководството на ВМЗ Сопот, че те са в състояние, с изпреварващи срокове, да възстановят това, което вече сме им подали. И се направи преценка от нашите военни специалисти, че при тази ситуация, получавайки новите боеприпаси, ние можем да изпратим други стари за възстановяване. И този процес да продължи в гаранциите на сроковете, които имаме с тях", каза Запрянов.

Не се съгласи с критиките, че целта на изтегления от парламента военномобилизационен план е да бъде преработен, за да се свият в него нуждите от боеприпаси, а излишните да бъдат пратени в Украйна.

"Всички тези военновременни формирования, които парламентът е задължил МО да ги мобилизира, техните запаси са налични. Ако сега се наложи да правим мобилизация, ние можем да ги формираме, да ги въоръжим, да ги снаряжим и те да бъдат готови да воюват".

Ген. Запрянов обясни, че няма да се пипат боеприпасите на действащите въоръжени сили.

"Ние ще деблокираме само военновременните запаси и то само за военновременните формирования. Ние не деблокираме оперативните запаси на сегашните ни мирновременни бригади, полкове и т.н."

В готвения втори транш помощ за Украйна няма да се има нито бойна техника от действащите ни въоръжени сили, нито консервирана за военни действия.

"Няма да нарушим щатовете на мирновременните и военновременните формирования, за да предоставим определена техника. И ако сега се наложи да мобилизираме, това означава, че имаме освен личното оборудване на войниците, които ще мобилизираме, но и и бойната техника, която екипажите ще имат".

На критиките на президента, че не е получил новия списък с оръжия и боеприпаси, донесен от Зеленски при визата му нас, Запрянов отговори така.

"Ако господин президентът иска такава информация и ако при него няма такава, има ред, по който може да я изиска и никой не може да му откаже. Президентът е допуснат на 100% в цялата информация във въоръжените сили".

В петък военният министър Тодор Тагарев обяви в парламента, че в списъка на Зеленски има всичко без летателни средства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Снимки: pixabay.com

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът разкритикува поетите ангажименти за военна помощ за Украйна (Обзор)
Президентът разкритикува поетите ангажименти за военна помощ за Украйна (Обзор)
Сержи Роберто е новият капитан на Барселона
Сержи Роберто е новият капитан на Барселона