НОВИНИ

Путин и Пригожин са разговаряли в Кремъл

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
14:20, 10.07.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин е разговарял в Кремъл с ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и неговите командири, съобщи говорителят Дмитрий Песков. Те са обсъдили въоръжения бунт на "Вагнер" срещу военното ръководство на Русия.

За срещата първо съобщи френският вестник "Либерасион", като цитира западно разузнаване. Според публикацията Путин се е срещнал освен с Пригожин, и с ръководителя на Националната гвардия Виктор Золотов, както и с шефа на Външното разузнаване Сергей Наришкин.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков срещата между Путин и Пригожин се е осъществила на 29 юни - пет дни след метежа, който беше най-сериозното предизвикателство за руския президент от началото на управлението му през 1999 г.

Пред репортери Песков заяви, че Путин е поканил 35 души на тази среща и тя е продължила 3 часа.

"Единственото, което мога да кажа, е, че президентът Путин даде оценката си за действията на "Вагнер" на фронта в Украйна, както и за действията им на 24 юни", допълни Песков.

Руският президент е изслушал обясненията на командирите и им е предложил възможности за работа и участие в бойни действие.

От своя страна командирите от ЧВК "Вагнер" са подчертали, че са силни поддръжници на държавния глава, посочват от Кремъл.

Еднодневният метеж на Пригожин приключи със споразумение, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко. Договорено беше, че Пригожин ще бъде в Беларус. Миналата седмица самият Лукашенко съобщи, че ръководителят на ЧВК "Вагнер" е в Русия, а бойците му все още не са пристигнали в Беларус.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моника Борисова е най-добрия подавач на европейското първенство по баскетбол за девойки до 18 г.
Моника Борисова е най-добрия подавач на европейското първенство по баскетбол за девойки до 18 г.
Министерството на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси
Министерството на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси