НОВИНИ

Заловиха 18 нелегални мигранти в камион в Бургас (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Полицията в Бургас залови 18 нелегални мигранти в камион на възлов булевард. Задържани са и двама шофьори.

Пилотният автомобил и бусът, препълнен с мигранти, преминали през КПП на полицията на входа на Бургас с изключително висока скорост, което усъмнило органите на реда.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Започнало кратко преследване, след което в района на бул. "Тодор Александров" друг екип на полицията успява да спре както пилотния автомобил, така и микробус, в който откриват 18 нелегални мигранти, укрити в тайник. Бежанците са от Афганистан, сред тях има и деца.

"Видяхме човек, който е с белезници. Видях, че взимат отпечатъци от автомобила, който е пред камиона", обясни Тодор Янев, очевидец.

Мигрантите са били скрити в специално изграден тайник от дървен шперплат, който играе ролята на фалшива стена. Минавали са през друг специално изграден отвор в дъното на камиона.

"Лицата пътуват от Турция в посока Сърбия. Целта на превозването е Западна Европа, като мигрантите са заплатили сумата от 3600 евро на гаранти, които след превеждането им до съответната дестинация ще бъдат получени и съответните заплащания", посочи Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура – Бургас.

20-годишният шофьор на буса и 19-годишният водач на пилотния автомобил не се вписват в обичайния профил на трафикантите. От началото на летните месеци мигрантският натиск се е увеличил значително и вероятно се наемат млади безработни момчета, които лесно се изкушават от идеята за бързи пари.

"През последната седмица е предотвратено влизането на над 600 лица. Това е в резултат на взаимодействието на полиция, прокуратура и "Гранична полиция", каза ръководителят на Районна прокуратура – Бургас.

Ако бъдат признати за виновни, двамата задържани шофьори могат да получат наказание до 6 г. затвор и глоба до 20 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 21 г. срещат Тайланд на световното първенство
Волейболните национали до 21 г. срещат Тайланд на световното първенство
Президентът подкрепя референдума срещу еврото, но няма да внася повторно предложение за допитването в НС
Президентът подкрепя референдума срещу еврото, но няма да внася повторно предложение за допитването в НС