НОВИНИ

Президентът подкрепя референдума срещу еврото, но няма да внася повторно предложение за допитването в НС

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:46, 10.07.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

След решението на Народното събрание относно искането за провеждане на референдум срещу еврото, президентът няма как да вкара това искане повторно за обсъждане в парламента. Това заяви Румен Радев. Според него, въпреки процедурните пропуски при гласуването, волята на депутатите е ясна.

Подробности за първия коментар на държавния глава след визитата на Володимир Зеленски в София вижте във включването на Вера Александрова

Румен Радев: Винаги съм защитавал българския интерес, плановете на МС ще оставят армията ни без запаси за години напред

Самият президент се обяви в подкрепа на провеждането на допитването за европейската валута и подчерта, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска и то на всяка цена.

"Не е добре политици в Народното събрание да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнили законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани. Отделен въпрос е дали така трябва да бъде формулиран този референдум. За мен 20 години е прекалено дълъг срок, така както е формулиран. Но усилията на политиците не трябва да бъдат насочени към това как да спрат референдума, а да убеждават българските граждани, че влизането в еврозоната работи за тяхното благосъстояние", подчерта Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заловиха 18 нелегални мигранти в камион в Бургас (СНИМКИ)
Заловиха 18 нелегални мигранти в камион в Бургас (СНИМКИ)
Ботев Пловдив обяви трансфера на Фаустас Степонавичюс
Ботев Пловдив обяви трансфера на Фаустас Степонавичюс