НОВИНИ

Марк Рюте напуска политиката

Ще се отрази ли политическата криза в Нидерландия на влизането ни в Шенген?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:25, 10.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте обяви, че ще напусне политиката след следващите предсрочни парламентарни избори в страната. Правителството на Рюте падна в петък заради дълбоки разногласия в управляващата коалиция около политиката за миграцията и предоставянето на убежище. Марк Рюте ще остане служебен премиер до провеждането на предсрочните избори, които се очакват не по-рано от ноември.

Наричаха Рюте "тефлонения Марк" заради удивителната му способност скандалите да не се отразяват негативно на имиджа му и на политическата му кариера. Въпреки че в петък Рюте обяви, че има енергия и идеи за бъдещто, днес съвсем неочаквано 56-годишният политик каза, че напуска окончателно политиката.

“През последните дни имаше спекулации какви са мотивите за действията ми. Единственият ми отговор е Нидерландия. Моята позицията е напълно подчинена на страната. Вчера сутринта взех решение, че вече няма да бъда на разположение като водач на листата на Народната партия за свобода и демокрация. След встъпването в длъжност на новото правителство след изборите ще напусна политиката. Вчера информирах за това лидера на партията и на парламентарната група. Това е мое лично решение, което няма нищо общо със събитията от последните дни”, заяви Марк Рюте - премиер на Нидерландия в оставка.

Пред последната година Нидерландия се опитва да се справи с огромен наплив от мигранти. Рюте и партията му настояваха за много по-строги правила при предоставянето на убежище, но две от останалите управляващи партии бяха твърдо против, което доведе до разрив в управляващата коалиция и падане на кабинета.

Рюте беше част от политическия живот на Нидерландия повече от 17 години, 13 от тях като премиер на страната. До изборите, които се очаква да бъдат през ноември, той ще остане служебен премиер. Дотогава служебното му правителството ще се занимава само с неотложни въпроси ката аферата с детските надбавки в страната или войната в Украйна.

Анализаторите не очакват служебното правителство да взема важни решения по чувствителни за обществото въпроси като миграцията или климатичните закони. Решението за приемането на България в Шенген също може да бъде оставено за редовния кабинет и все още не е ясно дали страната ни има шанс да стане част от пространството за свободно движение тази година, както София се надява.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателката Лидия Николова
Почина писателката Лидия Николова
Волейболните национали до 21 г. срещат Тайланд на световното първенство
Волейболните национали до 21 г. срещат Тайланд на световното първенство