НОВИНИ

Параолимпийски атлет завоюва 4 медала на световните летни игри в Берлин

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 10.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Атлетът Валери Маринов от Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в Благоевград завоюва 4 медала на световните летни игри в Берлин. Това е третото му участие в състезанието.

С много труд, постоянство и упоритост, параолимпийският атлет Валери Маринов успява да завоюва един златен и три сребърни медала от Световните летни игри Спешъл Олимпикс в Берлин. Въпреки че животът му е постоянна борба, това, което му дава сили да продължава напред, са моментите на почетната стълбичка.

БНТ: Щастлив ли беше като взе медалите?

Валери Маринов: "Да, разбира се. На всички голяма благодарност и може след 4 години пак да ходим."

"Той е изключително дисциплиниран човек, изключително устойчив на външни влияния и е човек, който е устремен към резултатите. Нощта, в която всъщност разбрахме, че Валери има 4 медала и е 8-и в света в класирането по медали, беше нощ, в която всички работещи в социалните услуги в Благоевград не спахме от щастие", каза Емилия Халилова, директор "Социална и жилищна политика".

Подготовката на Валери от фитнес залата до подиума на Световните летни игри отнема само два месеца. А неговият треньор – Мирослав Радев, който работи с него безвъзмездно, е категоричен, че успехът се крие в доверието, изградено между тях по време на тренировките.

Мирослав Радев, треньор: "Аз съм много горд с Валери. Той е първият българин, който е направил успешни опита – всичките 9 опита са му успешни. За да е успешен опит, трябва да имаме правилно изпълнение на упражнението и имаме команди, това беше предизвикателство с него да успея да го науча на правилна техника и да може да изпълнява командите на съдиите. А медалите са бонус поне за мене. Целта беше успешните опити."

"Спортът е едно от средствата, през които да докажем на цялото общество, че хората с увреждания, с техните съхранени възможности, имат абсолютно равно място в обществото с всички останали", каза още Емилия Халилова, директор "Социална и жилищна политика".

Със своя успех Валери отправя едно важно послание към хората с интелектуални затруднения, а именно, че силата на човешката воля не познава граници.

Репортаж: Аксения Ангелова, Димитър Балджиев

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сержи Роберто е новият капитан на Барселона
Сержи Роберто е новият капитан на Барселона
Берое се раздели с бранител
Берое се раздели с бранител