НОВИНИ

БСП няма да подкрепи предложения бюджет за 2023 г.

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 10.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

БСП няма да подкрепи бюджета, защото смята, че е антисоциален и не отговаря на очакванията на икономиката и за компенсация на доходите. Това заяви лидерът на партиятаКорнелия Нинова пред журналисти в Русе.

Между първо и второ четене социалистите ще предложат минималната работна заплата да стане 50% от средната за страната още от първи юли т.г., тоест, със задна дата, обясни Нинова.

Нинова прогнозира, че бюджетът ще бъде сериозно коригиран между първо и второ четене, а от парламента ще излезе нещо много по-различно от това, което Асен Василев е внесъл",

"Управляващото мнозинство е разделено по темата за бюджета, което е много опасно. Поставя под риск приемането му. Обръщам внимание към нещо, което не се коментира публично: бюджетът беше отхвърлен в ключови комисии с гласовете на ГЕРБ. В икономическа, транспортна, вътрешна и комисия по отбраната. Това не си спомням скоро да се е случвало, управляващите да не могат да си прекарат бюджета” коментира тя.

Според Нинова в управляващата коалиция са се "хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват".

"Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против, може би защото Василев иска държавата да ги управлява, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката".

Корнелия Нинова посочи още, че неразбирателствата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС крият опасности и може да доведат до плаващи мнозинства, които не дават никаква стабилност.

“Ще апелирам към ПП да изпълнят част от тези ангажименти, които бяхме разписали в общата си програма, когато управлявахме заедно, с които те се съгласяваха. Неща като безплатни лекарства за деца до 14 години, увеличаване на детските, майчинството, както и преразглеждане на размера на вдовишките добавки за пенсии, еднакъв коефициент за всички пенсионери за една година прослужено време”, апелира тя.

Лидерът на БСП определи като притеснително състоянието на общините и развитието на проектите, заложени в бюджета. Според Нинова е тревожно казаното от Асен Василев, че ще се плаща само при пълно завършване на проектите, както и че общините трябва сами да си намерят средства.

Репортер: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Излезе първото класиране за прием в СУ - правото е най-желаната специалност
Излезе първото класиране за прием в СУ - правото е най-желаната специалност
Ден на траур в село Баня заради тежката катастрофа с 6 жертви във Видин
Ден на траур в село Баня заради тежката катастрофа с 6 жертви във Видин