НОВИНИ

Зам.-министърът на отбраната пред БНТ: Отношенията ни със САЩ са на стратегическо ниво

bnt avatar logo
от БНТ
16:45, 10.07.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Европа
Слушай новината

Военнополитическите отношения между България и САЩ са на стратегическо ниво. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Като доказателство за това той посочи съвместните договорени проекти между двете страни, като най-големия от тях е доставката на самолети F-16 Block 70, с цел модернизация на българската армия. Запрянов посочи, че доставката ще се реализира до началото на 2025 година, като дотогава ще тече подготовка за тяхното приемане.

Относно агресията на Русия, Запрянов посочи, че благодарение на подкрепата на САЩ, НАТО има готовност бойните екипи, разположени по Източния фланг да нараснат до бригадно ниво. Той добави, че България има ключова роля в събитията.

"Изключителна роля имат присъствието на САЩ и използването на съвместните съоръжения в България - в Ново Село и военната база в Безмер", каза той.

По отношение на сигурността в Черно море, заместник-министърът заяви, че не става въпрос за съвместни военноморски сили между България, Турция и Румъния, а по-скоро за засилване на военноморските сили на други държави в Черно море. Също така Запрянов добави, че във Варна е изграден коалиционен център, който позволява информация от действията в Черно море да бъде събирана и да бъде предавана към Алианса.

Според Запрянов отношенията София-Вашингтон са в добро състояние и България няма проблеми по отношение на военното сътрудничество между двете държави.

"Предстоят да се реализират нови проекти за подобряване на българската армия. Планувани са 41 проекта. Сътрудничеството на САЩ е изключително важно, защото то води до развитие на военната ни наука", каза Запрянов.

Добави, че гледа оптимистично към развитие на отношенията между двете държави, и че споразумението между тях е благоприятно, както за цяла Европа, така и за НАТО.

Вижте цялото интервю във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов убедителен успех прати Росица Денчева на осминафиналите на Уимбълдън при девойките
Нов убедителен успех прати Росица Денчева на осминафиналите на Уимбълдън при девойките
Елена Рибакина е четвъртфиналистка на Уимбълдън след само пет гейма срещу Адад Мая
Елена Рибакина е четвъртфиналистка на Уимбълдън след само пет гейма срещу Адад Мая