НОВИНИ

Комари продължават да тормозят жителите на Русе и другите дунавски общини

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 10.07.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Въпреки ударното пръскане в Русе и в другите дунавски общини, комарите продължават да тормозят хората. Голямата им популация се дължи на това, че заради липса на средства не е било извършено пръскане на ларвите през пролетта. Преди дни правителството отпусна финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за дезинсекция по поречието на Дунав. Според кметовете обаче, то е много закъсняло.

Рояци хапещи насекоми тормозят жителите на Русе. Майките избягват да извеждат децата си на площадките, на кея и в парковете. А наш зрител ни изпрати клип от къщата си в село Сандрово.

- Има комари, хапят ни, но избягваме зелените места.

- Положението е ужасно. В 7:00 часа излезеш ли, към 8:00 часа става ад.

Бум на комари в Русе - общинските власти със спешни мерки

Освен липсата на ларвицидно третиране, пролетните дъждове също са фактор за популацията на комарите. За тази година бюджетът на община Русе за дезинсекция е 260 хил. лв., като досега са изразходени половината.

"Ние имаме определени средства, това ни е единственото ограничение. Дунав е изключително държавна собственост, дори нямаме право в ивицата, която е държавна собственост, да разходваме общински ресурс", каза Пенчо Милков – кмет на община Русе.

Ситуацията с комарите е тежка и в останалите дунавски общини. От община Сливо поле отправиха молба към областната дирекция по безопасност на храните в Русе за спешни мерки срещу комарите. Кметът Валентин Атанасов подчерта, че Асоциацията на Дунавските общини ежегодно поставя този проблем пред правителството.

Обработка на площи срещу комари в Русе - с какви препарати се извършва?

"Той може да се реши, когато двете държави- Румъния и България приемат договор помежду си, за да се облита и да се пръска района от Видин, от българска страна, до Силистра и съответно румънската", каза Валентин Атанасов – кмет на община Сливо поле.

В Община Белене са отделили над 100 хил. лв. тази година за дезинсекция, което по думите на кмета Милен Дулев товари местния бюджет. Той смята, че държавната помощ от 2 млн. и половина лева е закъсняла.

"Не е навременна, забавена е. Всички общини по река Дунав апелираме държавния бюджет при формирането на бюджета да бъдат отделяни такива средства, процедурите да се провеждат зимата, а пролетта вече да са разпределени средствата, да има избран изпълнител, за да може да се третират комарите и ларвите", каза Милен Дулев – кмет на община Белене.

Нашествието на комарите - какви превантивни мерки трябва да се предприемат?

А кога и как ще бъдат усвоени средствата от 2 млн. и половина лв., все още не е ясно.

Репортери: Венета Николова, Теодор Стамболиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветераните Герайнт Томас и Марк Кавендиш попаднаха в тима на Великобритания за световното по колоездене
Ветераните Герайнт Томас и Марк Кавендиш попаднаха в тима на Великобритания за световното по колоездене
Премахнаха незаконни павилиони до КАТ-София (Снимки)
Премахнаха незаконни павилиони до КАТ-София (Снимки)