НОВИНИ

Военна помощ за Украйна - какво поиска Киев и какво можем да дадем

Николай Минков
от Николай Минков
18:55, 07.07.2023
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарти. Това съобщи тази сутрин военният министър Тодор Тагарев и потвърди - страната ще изпрати военна помощ на Украйна.

Премиерът Денков е категоричен - България няма да предаде на Киев нищо, което би застрашило сигурността ни.

Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, потвърди военният министър

Новината, която произведе военният министър рано тази сутрин в НС предизвика реакцията на парламентарните партии. По време на днешното изслушване на премиера от "Възраждане" попитаха какво конкретно ще даде България. Той призова да не се смесва какво е поискал Зеленски и какво страната ни може да предостави. Увери, че Българската армия ще остане боеспособна, а всяка една бъдеща подкрепа за Киев ще минава през сериозна военна експертиза.

Закономерно "за" и "против" се разделиха парламентарните сили около това дали България ще предоставя поредна военнотехническа помощ. В подкрепа се обявиха от ГЕРБ-СДС, ПП и ДБ и ДПС. На другия полюс бяха от "Възраждане" и Левицата. ИТН предупредиха военния министър да внимава какво дава.

Заради интензивни бойни действия и новият списък с въоръжение и техника е доста обемист, обясни Тагарев.

"Без летатални средства всичко друго има. Ние разбираме потребностите на военните сили на Украйна, въпросът е кое е в нашите възможности, кое може да дадем и при какви условия", каза Тагарев.

Председателстващият комисията по отбрана Христо Гаджев очаква новият списък да пристигне в парламента в следващите дни.

"Да видим какъв ще бъде анализа на МО. Ако съдим от предните списъци те винаги са били наистина широки, защото Украйна се нуждае от много неща, почти от всичко", каза Гаджев.

От ПП и ДБ заявиха че Украйна ще получи всяка помощ от България, която не застрашава способностите на армията.

"Ние помагаме на Украйна с оръжия, боеприпраси с неща от които имат нужда защо така е редно, нека сме честни. Украйна плаща за боеприпасите и въоръжението, което ни изпращаме за последните 18 месеца военно-промишления комплекс е реализирал около 5 млрд. лв.", каза Ивайло Мирчев, "ПП- ДБ":

България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците

От ДПС бяха лаконични. Окончателното решение ще бъде на правителството.

"Въпросите ви към министър Тагарев. Там са списъците и конкретиката, а решението следващото ще бъде на министерски съвет. НС е взело своето решение", каза Мустафа Карадайъ.

От ИТН предупредиха Тагарев.

"Министърът на отбраната Тагарев, трябва мн да внимава какво ще направи, защото армията е на първо място. И ако вътре има всичко, без летателни средства, останалото всичко, което е важно за Бългжария е танковете ни. Има 40 модернизирани танка T-72, които, ако тръгне да ги дава, ще оголи армия и ще трябва да си носи последствията за това както и системите ПВО", каза Тошко Йорданов, "Има такъв народ".

От "Възраждане" попитаха премиера в пленарната зала, какво конретно ще дадем от новия списък и какво ще получим в замяна.

"Какви бракми ще ни осигурите на мястото на това, което ще предадем като бронирана техника, защото виждаме как хубаво бракми горят по степите и няма кой да ги евакуира", каза Ивелин Първанов, "Възраждане".

От Левицата заявиха, че продължават да настояват за оставката на Тагарев.

"Ако той изпълни това, което обяви, че е поискано от президента Зеленски, това означава напълно обезкостяване на Българската армия, лишаване от боеспособност и ние не бихме подкрепили такова нещо. Ние сме категорично против", каза Корнелия Нинова.

Премиерът обясни, че не се готви нова военна помощ, а е получен списък с нови искания за въоръжение и боеприпаси от Украйна. И увери, че армията няма да остане без нужното въоръжение и техника.

"Искам ясно да се разбере, смесването на списъка на Зеленски, с който той вероятно ходи в различните държави и казва от това имаме нужда, с това, което реално България би могла да предостави, което несъответства на този списък. Сместването на тези две теми води до напрежение, което е излишно. Отново повтарям - България ще изпрати това, което военните в България са казали, че няма да застраши нашата безопасност. Не трябва да се притесняват хората. Всичко, което е необходимо за защита на нашата територия на нашето небе, ще бъде тук в България. Със сигурност не можем да дадем системи за ПВО, които биха оставили оголено небето над България", каза Николай Денков.

Денков: Няма да дадем на Украйна нищо, което би застрашило сигурността ни

До момента България е предоставила една хуманитарна помощ, една военнотехническа. В подготовка е втора военнотехническа подкрепа. Ще се включим и в европейската инициатива за снаряди за Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краснобаева получи специална награда за най-добро изпълнение на световното по художествена гимнастика за девойки
Краснобаева получи специална награда за най-добро изпълнение на световното по художествена гимнастика за девойки
Седем българи се класираха за полуфиналите на световното първенство по кану-каяк до 18 и до 23 години
Седем българи се класираха за полуфиналите на световното първенство по кану-каяк до 18 и до 23 години