НОВИНИ

След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:11, 07.07.2023
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго военно оборудване, съобщи чешкият премиер Петър Фиала. След визитата в София, украинският президент посети Чехия. От Прага Володимир Зеленски призова за конкретни стъпки за присъединяването на Украйна към НАТО.

Зеленски посети и Словакия в търсене на военна помощ и на подкрепа за членството на Украйна в НАТО. Следващата спирка от обиколката му е Турция, където се очаква да пристигне вечерта.

С подаръци - тениска с надпис "Русия е терористична държава" и ключ за чешкия Сенат - символ на приятелството между Прага и Киев, както и с обещание за военна помощ, Чехия посрещна украинския президент.

"През следващите месеци Чехия ще дари още бойни хеликоптери на Украйна и още стотици хиляди боеприпаси за едрокалибрено оръжие", поясни Фиала.

Чехия ще предостави хеликоптери и боеприпаси на Украйна

Прага също предлага да обучава украински пилоти за изтребители Ф-16. Досега Чехия е предоставила на Украйна около 700 единици тежко въоръжение и над четири милиона боеприпаси със среден и голям калибър.

"Трудно е да се осъществи не само офанзивата, но и отбраната без оръжия с голям обсег. Ако защитавате земята си и не можете да достигнете до определено разстояние, това означава, че врагът има предимство", каза Зеленски.

Чехия увери Украйна и в пълната си подкрепа за присъединяването й към НАТО и Европейския съюз.

"Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС, бъдещето на Украйна е в НАТО. Това ще гарантира, че подобна ситуация, пред която сме изправени сега в Европа, няма да се повтори. Президентът Зеленски със сигурност може да разчита на гласа на Чехия", заяви Фиала.

Зеленски призова на срещата на върха на НАТО следващата седмица, Украйна да получи "ясен сигнал" за членството си.

"Какво ще е идеално за нас? Да бъдем поканени. Разбирам, че може да има предизвикателства, когато става въпрос за точната формулировка за постигане на обща подкрепа на всички членове, но имаме нужда от тази мотивация. Имаме нужда от честност в отношенията си. Имаме нужда от ясен сигнал от НАТО, че Украйна ще бъде част от Алианса", добави той.

Четвъртата държава от двудневната обиколка на Зеленски е Турция. Очаква се НАТО да е основната тема на разговорите между украинския президент и турския му колега. Двамата ще разговарят в навечерието на петстотния ден от войната в Украйна.

Освен за подкрепата на Анкара за членството на Украйна в Алианса, вероятно Зеленски ще лобира Турция да подкрепи и приемането на Швеция в Алианса. Вероятно ще бъде обсъдена и зърнената сделка, която изтича на 17 юли.

"Разбира се, следим много внимателно преговорите. Ще ни е интересно да разберем какво ще обсъдят господин Ердоган и господин Зеленски. Важно е", съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Скоро може да се проведе среща между Ердоган и Путин, заяви говорителят на Кремъл. Но все още не е ясна датата.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорт на открито за незрящи хора в Борисовата градина в София
Спорт на открито за незрящи хора в Борисовата градина в София
Кои са кандидатите за управител на БНБ?
Кои са кандидатите за управител на БНБ?