НОВИНИ

НС отхвърли предложението за провеждане на референдум срещу еврото

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:32, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът отхвърли искането на "Възраждане" за референдум левът да остане единствената официална българска валута в следващите 20 години. От партията се заканиха да се обърнат към Конституционния съд.

Само 68 гласа "за" от "Възраждане", БСП и ИТН, два от ПП-ДБ и един независим подкрепиха провеждането на националното допитване. 98 бяха "против" - от ПП-ДБ, ДПС и част от ГЕРБ-СДС, а останалите депутати от ГЕРБ-СДС и един от ПП-ДБ гласуваха "въздържал се".

Сред мотивите за отхвърляне са, че допитването е в противоречие със закона, а с присъединяването ни към Евросъюза сме приели въвеждането на еврото. От "Възраждане" определиха отхвърлянето на референдума като недемократично.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

4 часа дебат с предизвестено решение. Очаквано искането за референдум беше отхвърлено.

Стою Стоев, председател на правна комисия в НС: "Отхвърля предложението за провеждането на национален референдум с въпрос "Съгласен ли сте българския лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?"

От "Възраждане" се аргументираха:

Деян Николов: "Призовавам ви, не замитайте референдума, защото, ако днес гласувате "против" и премахнете референдума или гласувате "въздържал се" - това означава, че казвате на българските граждани "повече никога не трябва и няма смисъл да има референдуми в България. Вие днес сте на прага на това да унищожите референдумите като инструмент в България. Хубаво си мислете".

ПП-ДБ , ГЕРБ-СДС и ДПС по принцип не са против референдумите, но намират този за запазването на българския лев за противоконституционен. Признават и несвършена работа, щом се стига до искане за такова допитване.

Надежда Йорданова, ПГ на ПП-ДБ: "Гласът на народа трябва да бъде чут, също така по-силен е гласът на закона и това означава демокрация. Това означава правова държава. Всички български граждани да се подчиняваме на закона".

Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ: "Ако се стигне до референдум, аз ще обикалям градове, села и паланки, ще се опитвам да убедя хората, че влизането в еврозоната е правилното решение. Говоря за друго, говоря че през годините назад очевидно ние, тук включвам и себе си може би част от хората в тази зала, не сме си свършили работата".

От ДПС коментираха, че както не сме загубили суверенитета си при валутния борд, така няма да го загубим и с еврото.

Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС: "Да питаме българските граждани за избор, който сме направили - не съм против да питаме. Аз съм един от хората, които смятаме, че този референдум ще бъде спечелен от привържениците на въвеждането на еврото, но демокрацията съществува през правила".

Петър Петров, зам.-председател на "Възраждане": Всички говорят, че въпросът е незаконосъобразен, но нито една от тези демократически партии няма да сезира Конституционния съд. Нито тия от ГЕРБ, нито тия от ПП-ДБ. Ще го сезираме ние.

Цончо Ганев, зам.-председател на "Възраждане": Това не е демокрация, това е тоталитаризъм и това е една крачка преди да тръгнат камионетките.

Референдумът е въпрос на демокрация и при над 400 хиляди подписа дебатът е абсолютно излишен, смятат от партията на Слави Трифонов и БСП. И двете формации обаче имат забележки към въпроса.

Слави Трифонов: Трябва да има референдуми. Това е смисълът на демокрацията

Кристиян Вигенин, зам.-председател на НС от БСП: Трябва да бъдат уважени хората, които си поставиха подписите под този въпрос. Това официално, потвърдено са над 400 хиляди български граждани и мисля, че те заслужават така, както законът го изисква, да получат правото тяхното усилие да намери развитие в провеждането на такъв референдум.

Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН: Ние тука не сме богове да решаваме какво искат хората. Има два изхода от тази зала или парламентът нарушава закона, или това отива в Конституционния съд. Там отменят решението, те правят референдум. Вие гледате тъжно, сипвате им гориво и на следващите избори ще гледате още по-тъжно всички ще гледаме, щото аз не съм убеден, че те трябва да растат като електорална подкрепа.

След отхвърлянето на допускането на референдума лидерът на "Възраждане" призова: За нас най-доброто решение в този случай е президентът да насрочи референдум и да сезира Конституционния съд по отношение на въпроса, не по отношение на самото решение.

Вижте още от дебатите във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море картотекира 25 футболисти и представя отбора в събота
Черно море картотекира 25 футболисти и представя отбора в събота
Около 327 000 души и семейства ще получат помощи за отопление
Около 327 000 души и семейства ще получат помощи за отопление