НОВИНИ

Почина легендарната синоптичка Любка Кумчева

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:07, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

На 81-годишна възраст почина легендарната синоптичка на България и Българската национална телевизия Любка Кумчева. Обичана от поколения българи, тя казва прогнозата за времето от телевизионния екран цели 20 години.

През 1968-ма Любка Кумчева е млада служителка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и печели конкурс за водеща на прогнозата за времето в Българската телевизия. Започва, по думите ѝ, с много страх, защото прогнозата се излъчва на живо. Само за няколко години обаче става толкова известна, че хората буквално не заспиват преди да чуят от нея какво ще е времето утре. И задочно участва дори в игрален филм.

След времето, прекарано в БНТ, Любка Кумчева продължава да работи в БАН до самото си пенсиониране - общо 46 години. За своя най-погрешна прогноза счита тази, че веднъж за 8 март обявила слънчево време, а завалял силен сняг. С дългогодишния си опит обаче установила, че 85-90% от прогнозите на синоптиците се сбъдват.

"През тези години начинът, по който се представя нашата прогноза по телевизията се промени няколко пъти, но аз оставам убедена в това, че личното, живото присъствие при представянето на прогнозата я прави много по- убедителна от анонимния глас зад кадър", казва Любка Кумчева през 2004 г.

Любка Кумчева е родена на 8 януари 1942 г. в Асеновград, израства в София. Дълги години пее в хор "Бодра смяна" и в Хора на софийските девойки. През 1961 г. завършва Трето средно училище "Марин Дринов" в София. Висшето си образование получава във Физико-математическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", в специалността "Геофизика и метеорология". През 1968 г., след като се дипломира, е разпределена на работа в Националния институт по метеорология и хидрология. Тя работи там в продължение на 46 години до 2014 г., когато се пенсионира.

През 1968 г. Любка Кумчева печели конкурс и става телевизионна водеща на прогнозите за времето в Българската национална телевизия. Работи в телевизията в продължение на 20 години - пред и зад кадър. След като напуска БНТ през 80-те години, продължава да работи в Националния институт по метеорология и хидрология.

На 21 май 2009 г. за 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост, Любка Кумчева е наградена с почетния знак "За заслуги" към Българската академия на науките.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са съперниците на българските състезатели на Уимбълдън за юноши и девойки
Ясни са съперниците на българските състезатели на Уимбълдън за юноши и девойки
Енцо Ойшос е десетото лятно попълнение на Берое
Енцо Ойшос е десетото лятно попълнение на Берое