НОВИНИ

България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците

Николай Минков
от Николай Минков
12:07, 07.07.2023
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Володимир Зеленски поиска от България всякакво въоръжение, без летателни апарати. Това съобщи тази сутрин военният министър Тодор Тагарев и потвърди - страната ще изпрати военна помощ на Украйна.

Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, потвърди военният министър

"Те ни предоставиха списък, това е един от поредните списъци, без летателни средства всичко друго има. Ние разбираме потребностите на ВСУ, въпросът е кое е в нашите възможности, кое може да дадем и при какви условия", каза министърът на отбраната.

Премиерът Денков е категоричен - България няма да предаде на Киев нищо, което би застрашило сигурността ни.

Денков: Няма да дадем на Украйна нищо, което би застрашило сигурността ни

"Това, което трябва да е ясно, че работата на президента Зеленски е да търси военна помощ, нормално е той да представи списък, както неколкократно обяснявам през последните дни - аз и министър Тагарев можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност. Това, което беше направено в зала, искам ясно да се разбере - смесването на списъка на Зеленски, с който той вероятно ходи в различните държави и казва от какво има нужда, с това, което реално България би могла да предостави, което не съответства на този списък, сместването на тези две теми води до напрежение, което е излишно. Отново повтарям - България ще изпрати това, което военните в България са казали, че няма да застраши нашата безопасност", увери Николай Денков, министър-председател на Република България.

Ето и част от позициите на парламентарните групи:

Христо Гаджев, ПГ на ГЕРБ-СДС:

"Списъкът не ни е предоставен в Народното събрание. Това явно ще стане в следващите дни, да видим какъв ще бъде анализът на Министерство на отбраната. Ако съдим от предните списъци, те винаги са били наистина широки, защото Украйна се нуждае от много неща, почти от всичко. Вече трябва да видим какво ще бъде решението на Министерство на отбраната и на Министерски съвет".

Ивайло Мирчев, ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България":

"В никакъв случай дори не е толкова дълъг самият списък и като обем е сходен на първия обем, който ние изпратихме, а като стойност той е повече от скромен. Въпреки това, без по никакъв начин да бъде нарушавана боеспособността на Българската армия, ние помагаме на Украйна с оръжия, боеприпаси с неща, от които имат нужда, защото така е редно - нека сме честни. Украйна плаща за боеприпасите и въоръжението, което ние изпращаме за последните 18 месеца. Военно-промишленият комплекс е реализирал около 5 млрд. лв".

Ивелин Първанов от ПГ на "Възраждане":

"Какви бракми ще ни осигурите на мястото на това, което ще предадем като бронирана техника? Защото виждаме как хубаво бракми горят по степите и няма кой да ги евакуира".

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС:

"Народното събрание е взело своето решение. За всяка една друга конкретика - въпросите - към тези, които се занимават с конкретиката. Още веднъж ще ви повторя - въпросите ви към министър Тагарев. Там са списъците и конкретиката, а решението, следващото ще бъде на Министерски съвет. Народното събрание е взело своето решение".

Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ":

"Вчера, на тези протоколни срещи, нямаше такива разговори. Ако това е вярно, министърът на отбраната Тагарев, трябва много да внимава какво ще направи, защото армията е на първо място. Ако вътре има всичко, без летателни средства, останалото всичко, което е важно за България е танковете ни. Има 40 модернизирани танка, които, ако тръгне да ги дава, ще оголи армия и ще трябва да си носи последствията за това, както и системите ПВО. Ако тръгне да ги дава, трябва да избере кое да бъде уязвима точка - София или АЕЦ. В тази посока ще срещне съпротива, а ако го направи, ще си носи последствията за това. Няма контрол върху министъра в тази посока".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдия Даниела Талева е първият магистрат, който ще разследва главния прокурор
Съдия Даниела Талева е първият магистрат, който ще разследва главния прокурор
Масиран руски обстрел в Запорожие, една жена е загинала
Масиран руски обстрел в Запорожие, една жена е загинала