НОВИНИ

Денков: Няма да дадем на Украйна нищо, което би застрашило сигурността ни

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:35, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

България няма да предаде на Украйна нищо, което би застрашило сигурността на страната ни. Това заяви премиерът Николай Денков в коментар за военната помощ, която готвим да окажем на Киев. Той изтъкна, че с украинската делегация вчера са обсъждани единствено възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време.

При вчерашното си посещение в България украинският президент Володимир Зеленски е представил списък с необходими на украинската армия въоръжение и боеприпаси. Този списък обаче не съответства на това, което ще предостави България.

Всички пакети от военна помощ за Украйна се подготвят съвместно с въоръжените сили на България, които определят от какво може да се освободим.

„Първо се прави преглед от това какво е необходимо за боеспособността на българската армия, след това какви са сроковете за замяна на мунициите“, каза акад. Денков.

Тези боеприпаси се изпращат, преди да изтече тяхната годност. Така страната ни спестява милиони левове за утилизирането им, а складовете могат да се запълнят с новопроизведена продукция, посочват от правителствената пресслужба.

Премиерът отказа да обсъжда предоставянето на конкретна военна техника, но подчерта, че „със сигурност не можем да дадем системи за противовъздушна отбрана, които биха оставили оголено небето над България“.

„Всичко необходимо на страната ни да защити небето и територията си ще бъде тук. Това включва и комплекси като С-300“, обясни министър-председателят.

Той за пореден път заяви, че изпращането на жива сила в Украйна никога не е и няма да бъде обсъждано. Това включва също български лекари и медицински сестри.

„Като част от нашата помощ украински лекари и медицински сестри ще идват на обучение в България“, уточни акад. Денков.

Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, потвърди военният министър

Когато България получи изтребителите F-16 ще се нуждае и от друг вид противовъздушна отбрана, потвърди премиерът Денков като допълни, че този вид преход във въоръжението би отнел месеци и години, а Украйна се нуждае от бързи решения сега.

Вчерашната визита на президентът на Украйна Володимир Зеленски е свързана с подкрепата, която той търси за присъединяването на Киев към НАТО в подходящия момент като е ясно, че това не може да стане сега, каза още Николай Денков.

"Визитата показа на всеки, че трябва да си зададе въпроса какво значи да си патриот - дали е патриот този, който защитава родината си и който прави всичко възможно да защити границите и хората или патриот би бил този, който казва: "Елате, вземете територията, после може да продължите нататък". Това го мисля отдавна", посочи Денков.

Министър-председателят коментира и позицията на президента Радев:

"Споделям напълно това, което каза Зеленски: ние трябва да уважаваме институциите, трябва да уважаваме мнението на другите, трябва да ги чуваме внимателно, но трябва да имаме и наша позиция. Като премиер аз имам много ясна позиция и това е позицията, която беше казана вчера".

Той допълни, че визитата на украинският президент е готвена кратко, защото преди това не е имало условия за нея и се е търсил подходящ момент.

"Най-подходящият момент се оказа преди срещата във Вилнюс, затова се проведе сега. Беше важно да намалим затрудненията и на софиянци заради мерките за сигурност", каза Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Нейнски за визитата на Зеленски в София: Имаше ясно геополитическо разделение
Надежда Нейнски за визитата на Зеленски в София: Имаше ясно геополитическо разделение
България победи Иран след тайбрек за втори успех в Лигата на нациите
България победи Иран след тайбрек за втори успех в Лигата на нациите