НОВИНИ

Съдия Даниела Талева е първият магистрат, който ще разследва главния прокурор

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:11, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Съдия Даниела Талева от СГС е първият магистрат, който ще разследва главния прокурор. Тя беше избрана от общо 22 магистрати, които дадоха съгласие да бъдат включени в списъка по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Оттук нататък прокурорската колегия на ВСС трябва да назначи съдия Талева за прокурор, а тя от своя страна има право да прецени дали да образува досъдебно производство по случая или да прекрати преписката.

Първата преписка срещу Сарафов е по сигнал от 7 юни. Тя е свързана с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

"47 сигнала са към момента. По всеки един от сигналите се образува преписка. По отношение на тези преписки, които съдържат сигнали срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и срещу Цацаров, с мое разпореждане, те ще бъдат изпратени за разглеждане по общия ред от СГП", каза Лада Паунова, заместник-председател на ВКС.

Сигналите срещу бившия главен прокурор Иван Гешев са изпратени на Софийската градска прокуратура, тъй като той вече не е в системата и може да бъде разследван по общия закон.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград и Политехника завършиха наравно в контрола
Крумовград и Политехника завършиха наравно в контрола
България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците
България ще изпрати нова военна помощ за Украйна - реакциите на политиците