НОВИНИ

Посланикът на Испания пред БНТ: Подкрепяме влизането на България в Шенген

bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 07.07.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Броени дни след старта на испанското председателство на ЕС, посланикът на кралството у нас, Алехандро Поланко, беше домакин на среща на министъра на отбраната Тодор Тагарев с посланиците от страните членки на общността.

Във фокуса на дискусията бяха въпроси за сигурността и увеличаването на производствения капацитет на европейската отбранителна индустрия. Пред БНТ, в интервю в предаването "Светът и ние" Поланко сподели какви са главните приоритети на Испания за председателството.

Според посланика през последните месеци са очевидни усилията на Европа в посока обединение и солидарност. Това се изразява главно в одобряването на санкционни пакети, както на военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Сред действията на Испания, подпомогнали ситуацията в Европа, са участието ѝ във фонда за възстановяване на Украйна, военната подкрепа и приемането на бежанци в страната, посочи посланикът.

"Украинската общност в Испания е една от най-важните за Европа, именно затова тя е включена като един от приоритетите на държавата", каза Поланко.

Като един от най-важните приоритети на испанското председателство Поланко изтъкна европейската реиндустриализация, в рамките на широката стратегическа автономност. Сред останалите приоритети се нареждат развитието на зелената икономика и обединението на Европа като една цяла общност.

За Поланко имиграционният пакт е друг приоритет за одобрение по време на председателството. Той акцентира върху необходимостта за баланс между сигурност и солидарност, както и за сътрудничество между държавите, с цел намаляване на миграционния натиск. Според него, ако държавите подпомагат една друга, то ситуацията ще се нормализира.

Относно приемането на България и Румъния в Шенген, Поланко утвърди позицията на Испания. Той заяви, че държавата подкрепя влизането на двете страни от самото начало, и смята, че всички условия са изпълнени.

"От своя страна ние показваме натиск в посока приемане на България в Шенген. Надяваме се за успех до края на председателството", добави той.

Във връзка с наближаващите предсрочни избори в Испания, Поланко отбеляза, че не се очаква никакъв ефект по отношение на председателството на Съвета на ЕС.

Вижте целия разговор във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швайнщайгер: Гуардиола има вина за спада на Германия на международната сцена
Швайнщайгер: Гуардиола има вина за спада на Германия на международната сцена
Изабелла Шиникова достигна полуфиналите на турнир по тенис в Нидерландия
Изабелла Шиникова достигна полуфиналите на турнир по тенис в Нидерландия