НОВИНИ

10 задържани и разбита схема за финансиране на мигрантски трафик при спецакцията днес

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:49, 07.07.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

10 души са задържани за нелегален трафик на мигранти само за няколко часа днес след масова акция на МВР и прокуратурата в цялата страна.

Полиция и прокурори удариха и схемата за плащане на нелегалния трафик на мигранти през територията на страната. Обектите на финансови посредници в София и Харманли, прикривали дейността си като търговци на екзотични стоки, бяха затворени от Икономическа полиция. При обиските са иззети доказателства за дейността на т.н. "хавалари" или, иначе казано, банкерите на трафикантите.

Системата "Хавала" е хоризонтална и веригата у нас е от съществено значение, защото прави връзка между началото, което най-често е в Турция и края, който е в Австрия, Унгария или Франция. Т.е. ако веригата у нас прекъсне, ще трябва време, за да се създаде отново. Т.н. "хавалари" са контролирали и гарантирали както освобождаването на парите в Истанбул, така и тези, които са за третата част от трафика, след преминаването през територията на Сърбия.

При системата "Хавала" организаторът събира пари от мигранти, обикновено по няколко хиляди евро и най-често в Истанбул. Сумата трябва да покрие таксата за преминаването на първата граница на страна от Европейския съюз. В Гърция целта е да се стигне до Солун, а у нас - до София. Оказва се, че според данните на разследващите малък арабски магазин близо до Женския пазар е втората стъпка от "Хавала" . Магазинът се държи от палестинеца Талал Мустафа Шушеа, който живее в България повече от 20 години. Колегите му от съседните магазини казват, че Талал от десетилетия избягва контакт с тях.

"Брат му отвън хващаше хора и викаше: "Доларът падна". Той винаги късно затваря. И винаги през нощта като затваря в 11, 11 и нещо пристига някаква жена и разтоварват тук някакви неща. И не знам защо точно през нощта ставаше това", каза пред БНТ жена от квартала, пожелала да запази анонимност.

Според данни от разследването търговската дейност в магазина е параван именно за плащанията на трафика. Мигрантите плащат на организатора, който оставя втората част от сумата в магазина на Талал, а палестинецът се обажда на колегата си в Истанбул, за да освободи сумите за достигането до София. Според разследващите е поддържал връзка и с колегите си в Сегед и Грац, за да отчита пристигането на мигрантите съответно до Унгария или Австрия. След това чрез размяна на стоки или изпращане на суми по куриери преразпределят печалбата към организаторите на трафика. От "Икономическа полиция" затвориха магазина на Талал, а опитът ни да говорим с него приключи така:

На този етап нито Талал, нито някой от другите заподозрени като "хавалари" са задържани. Дейността им се проверява от Икономическа полиция. Трябва да имаме предвид, че за това престъпление много трудно се събират доказателства.

За първите шест месеца на тази година спрените опити за преминаване на границата ни са 80 000, което е с близо 52 процента повече от същия период на миналата година. Пак за първото полугодие задържаните във вътрешността на страната, т.е. успели да влязат и да продължат движението си са 416, което пък е спад с 35% в сравнение със същия период на 2022 г. Интересна е тенденцията и при тези, които са хванати и са поискали убежище у нас. През миналата година са били следно 1700 на месец, а за първите пет месеца на тази година са след 1169 месечно, т.е. и по този показател има значителен спад.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова достигна полуфиналите на турнир по тенис в Нидерландия
Изабелла Шиникова достигна полуфиналите на турнир по тенис в Нидерландия
Макс Верстапен далеч пред всички в първата тренировка на Силвърстоун
Макс Верстапен далеч пред всички в първата тренировка на "Силвърстоун"