НОВИНИ

Спорт на открито за незрящи хора в Борисовата градина в София

спорт открито незрящи хора борисовата градина софия
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 07.07.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

В Борисовата градина в София от 17 до 19 часа има тандемно каране на колела и рикши за хора с повредено зрение.

„Тази идея е много хубава, тъй като хем се раздвижваме, хем имаме приятни емоции като преживяване, запознаваме се с нови хора понякога от зрящите доброволци. Много интересно и полезно е за нас, защото именно целта на нашия проект, който се казва „Спорт и солидарност за зрящи и незрящи“, двете групи да се социализират и да има по-голяма спортна активност при незрящите. Проектът се занимава с четири основни дейности, като първата е тенис на маса за незрящи, тандемно колоездене, народни танци и преходи. Лятото повече се набляга на тандемното колоездене и на преходите. Иначе, аз преди съм се занимавала с лека атлетика, в момента ходя и на гребане на Панчарево. “, Моника Методиева - национален шампион по тандемно колоездене.

„Най-трудно е да си намериш партньор, с когото да спортуваш. За тандемното колоездене е необходим водач, както и за преходите. Много е важно да има човек, с когото да го правиш. Колкото се може повече доброволци да идват, интересно е и за тях, и за нас“, добави тя.

„Започнахме тази спортна дейност с незрящите от една година, но от около седем години работим с тях на полето на театъра, на сцената. В нашата двугодишна квалификация авторският театър към СУ се обучават незрящи да бъдат актьори – това го няма никъде в България. Те получават диплома за това. Постепенно усетихме, че много по-малко от незрящите искат да бъдат актьори, отколкото тези, които искат да се включат в тандемното колоездене, в преходите, в танците и в шоудауна, за който говори Моника. За тази година през нашата дейност са минали огромно количество незрящи, хора с увредено зрение и зрящи. Процесът на учене е взаимен. Трябва да вървим в обучаването на зрящи хора, които също имат нужда от това да прогледнат в света на незрящите“, каза един от организаторите на инициативата.

Целия репортаж от предаването на БНТ 1 „България в 60 минути“ вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни тренировки по плуване за деца във Варна
Безплатни тренировки по плуване за деца във Варна
След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция
След Чехия и Словакия Зеленски ще посети Турция