НОВИНИ

Президентът разкритикува поетите ангажименти за военна помощ за Украйна (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 10.07.2023
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината
  • За срещата със Зеленски: "Винаги съм защитавал българския интерес, а не на други държави"
  • За предоставянето на военна помощ на Украйна: "Наливането на повече оръжие, увеличава риска от тази война"
  • За реакторите от АЕЦ "Белене": "На какво основание за един ден те взеха това решение"
  • За интервюто на премиера пред "Политико": "Това е продължение на черната серия - български премиер да използва чужди медии, за да клевети страната"
  • За референдума срещу еврото: "България трябва да влезе в еврозоната, когато реално е готова"

Президентът Румен Радев с остра критика към правителството и парламента за организацията на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски и заради поетите ангажименти за военната помощ за Киев. Радев коментира и бъдещето на двата реактора от "Белене", както и референдума на "Възраждане". Президентът заяви, че той винаги е защитавал българския интерес, но попита чии интереси защитават управляващите.

Президентът Румен Радев заяви, че никога не е отказвал да приеме свой колега, когато той настоява. Но за визитата на Володимир Зеленски отбеляза:

"Когато премиер реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки. В тази ситуация, разбира се, най-лесно беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България, особено това не е добър сигнал към 300 хил. българи в Украйна."

В отговор на критики, президентът Радев заяви, че винаги е защитавал интересите на България:

"Аз винаги съм защитавал българския интерес, а не интересът на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и от правителството. Очевидно, в много случаи не българските или изобщо кой задава тяхната политика."

Обяви, че той не е получил списъка с исканията на Украйна и обясни защо:

"Първо вземат се решенията за това в МС. Второ, президентът Зеленски знае много добре, че да го покаже на мен ефект няма да има. Аз съм изявявал многократно своята позиция. Той дава там, където му се отваря вратата. Проблемът изобщо не е в президента Зеленски, проблемът е в нашите политици, които се надпреварват кой повече ще обещае и кой повече ще даде."

Държавният глава настоява управляващите ясно да кажат какво смятат да предоставят на Украйна:

"Да обърна внимание на скоростните процеси, които текат в момента в парламента и правителството. Ясно е едно. Наливането на повече оръжие, увеличава риска от тази война и то за всички, колкото и далечна да ни изглежда тя. На практика войната е в Европа и в България със своите различни измерения. И аз много ясно ги посочих пред Зеленски. Но как така изведнъж, за един ден, парламентът реши да развърже ръцете на МС да изпразнят складовете с военновременни запаси на Българската армия."

Министерството на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

И предупреди:

"И нали вече не си правите илюзии, че скоро ще имаме ново въоръжение, което да дойде с някакви нови запаси от боеприпаси. Няма да стане, защото години наред редица правителства нехаеха за модернизацията в Българската армия. Тя изисква политическа воля, средства и време. А сега изтеглиха дори план-програмата за инвестиционни разходи на МО. Изтеглиха от НС още един важен документ, това е за състава на военновременните формирования, като погазиха разчетите на военната експертиза, какви количества въоръжение и боеприпаси имаме нужда , за да поддържаме тези военновременни формирования."

Президентът изрази учудване как за един ден управляващите взеха решение за бъдещето на реакторите за АЕЦ "Белене". Призова преди окончателното решение да се обсъдят всички възможности както за Козлодуй, така и за "Белене".

"Мога да ви кажа, че има различни опции. Служебното правителство установи много тясно сътрудничество с Франция. Аз лично говорих с президента Макрон. Той дойде в нашата мисия в Брюксел за среща по тези въпроси. Работиха много задълбочено и Франция изпрати към нас меморандум в последните дни на служебния МС за развитие на проекта "Белене". Един европейски проект, с водещата роля на Франция. Сега интересно дали правителството изобщо ще му обърне внимание", посочи Румен Радев - президент на Република България.

Президентът Радев коментира и думите на премиера Денков пред изданието "Политико" за руско влияние в българските служби:

"За съжаление, продължава една черна серия български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната, за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси, точно по сценария на записите. И е жалко, че хлъзгат акад. Денков по този сценарий, но като гледам той няма нищо против."

България трябва да влезе в еврозоната, когато реално е готова, а не когато ни се иска и на всяка цена - така президентът коментира референдума на "Възраждане". Според него, не трябва да се пренебрегват подписите на половин милион българи, а отказът показва страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани.

"Аз няма как да насроча дата за референдум понеже има решение на НС. Знаете, че е спорно, но това е процедурно объркване. Много ясно беше взето такова решение. Аз няма как да вкарам повторно в НС предложение за референдум, който е отхвърлен с решение за НС", каза още Радев.

Президентът има резерви и към формулировката на въпроса. Според него този процес не трябва да се вкарва във времева рамка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев не успя да влезе в основната схема на Чалънджъра в Брауншвайг
Янаки Милев не успя да влезе в основната схема на Чалънджъра в Брауншвайг
Армията ни е подсигурена, изпращаме на Украйна боеприпаси с изтичащ срок на годност (Обзор)
Армията ни е подсигурена, изпращаме на Украйна боеприпаси с изтичащ срок на годност (Обзор)