НОВИНИ

Небойша Видич: Ще дадем всичко от себе си, за да върнем Купата в Ботевград след 34 години

небойша видич дадем всичко себе върнем купата ботевград години
Снимка: БК Балкан (Ботевград)
bnt avatar logo
от БНТ
21:59, 23.03.2022
Чете се за: 06:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Ден преди началото на турнира за Купата на България по баскетбол, старши-треньорът на Балкан (Ботевград) Небойша Видич коментира в интервю за клубния сайт на ботевградчани какво е състоянието на отбора, съперника на четвъртфинал и целите пред тима.

В петък, 25 март, "зелените" се изправят срещу тима на Ямбол от 20.00 часа в "Арена Ботевград".

Г-н Видич какво е състоянието на играчите на Балкан преди Купата на България? Може ли да разчитате на всички състезатели?

- Имаме някои леки травми, но не е нещо важно, което трябва да повлияе на това да играем на 100% на турнира за Купата на България.

Срещате отбора на Ямбол, с който имахте труден мач преди седмица. Какво е необходимо, за да спечелите първия мач и какво е мнението Ви за съперника?

- След мача в Ямбол моят колега Тони Дечев каза, че да играеш много силно и интензивно без практически двама играчи, сред които най-добрия стрелец в лигата на този момент - Джеремая Пейдж. Това е спорт, това е баскетбол. Всеки иска да победи Балкан. Това е чарът на спорта. Всеки ден говоря на момчетата, че всички искат да победят Балкан. Това е нещо, което освен индивидуално баскетболно качество, всеки играч трябва да поеме като отговорност срещу голям отбор. Ямбол е отбор, върху който се вижда ръката на треньора. Тимът разполага с един от най-добрите стрелци, с добри български играчи, дори и за моя изненада. Сега не, а когато бях предния път. Имат добри български млади играчи и не очаквам лесен мач. Надявам се, че ще успеем да спрем най-доброто от тях.

Загубихте основен играч в лицето на Станимир Маринов. Успяхте ли да напаснете играта на отбора без него, както и след кадровите промените, които имате в състава?

- Относно двете нови попълнения, мога да кажа, че в Балкан дойдоха двама прекрасни човека. Чисто баскетболно феновете успяха да ги оценят. Аз съм много щастлив, че ги имам в отбора. Станимир Маринов даваше легитимност на този отбор. От една страна го попитах защо се хвърли така за топката на този мач, а от другата всеки треньор иска да има такъв играч, който се хвърля така за топката, когато е далече от него. На 8 март всички отбори се подсилиха, а ние останахме без най-добрия български играч. Имаме две опции - едната е да седим и да плачем, а другата е да направим някои корекции. Целта сега е всеки от отбора да вземе на плещите си по малко от играта на Станимир. Не позволявам на никой, в това число и първо и на себе си, а след това на играчите, да имат извинения за нещо лошо в играта си. Целите са същите, но ще бъде тежко да ги изпълним. Купата на България е първи трофей, за който играем и първа цел на Балкан. Всички са готови, всички искат след 34 години да спечелим Купата в Ботевград. Изглежда това е моята карма да зарадвам хората, които чакат толкова време за тези трофеи. (б.р На 29 май 2019 г. Небойша Видич изведе Балкан до шампионската титла на България отново след 30 години). Ще дадем всичко, което можем и от жилите на петите ни дори, за да не се връща обратно Купата, а да остане тук в Ботевград.

Какво е мнението Ви са евентуалните съперниците на полуфинал, ако отборът успее да се класира напред (Левски/Спартак Плевен)?

- Това не е Левски, който победихме четири пъти досега. Имат нови попълнения, а някои други играчи се завърнаха като Асен Великов. Сега отборът е по-сериозен с повече играчи в ротацията. Спартак Плевен е отбор, който по мое мнение, играе най-хубавия баскетбол. Има опитни български играчи. Може да нямат превъзходна атлетика, но играят най-добър баскетбол. И двата случая няма да бъде лесно, който и от двата отбора да срещнем, ако играем полуфинал. Надявам се, че можем да победим.

Какво бихте искали да кажете на феновете, за да ви подкрепят?

- Усещам голяма и различна отговорност в града. Когато спечелихме титлата през сезон 2018/19, първото ми усещане беше за хората в града. Не беше за моя успех нито за играчите, а за хората, които подкрепят Балкан. Когато подписваме с нови играчи и днес, аз говоря с тях и им казвам, че градът не е голям, няма нощни клубове и молове, но имаме най-хубавата зала в България и тук е най-баскетболният град в България. За това тези хора заслужават. Ще се опитаме да не чакат 35 години за спечелването на Купата на България. Безкрайно благодарим за подкрепата на феновете до момента, но в този момент имаме наистина най-голяма нужда от тях.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Шон Пен призова САЩ да подкрепи Украйна
Актьорът Шон Пен призова САЩ да подкрепи Украйна
Манфред Вебер за ареста на Борисов: Принципите на правовата държава бяха нарушени в България
Манфред Вебер за ареста на Борисов: Принципите на правовата държава бяха нарушени в България