НОВИНИ

Негативен рекорд: Близо 300 журналисти по света са били арестувани през 2021

негативен рекорд близо 300 журналисти света били арестувани 2021
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:13, 09.12.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Рекордните 293 журналисти по света са били арестувани през 2021 г., сочи доклад, публикуван от Международния комитет за защита на журналистите.

Заключението е, че това е най-големият брой, регистриран някога.

"Комисията установи, че през 2021 г. броят на медийните служители, оказали се в затвора заради професионалните си задължения, е достигнал рекордните 293. През тази година най-малко 24 журналисти са загинали поради професионалната си дейност, а други 18 са починали при обстоятелства, които не са достатъчно ясни, за да се определи точната причина", се казва в изявление на базирания в САЩ комитет.

Правозащитниците посочват, че броят на арестуваните през 2020 г. е бил 280 души.

Според международната организация най-голям е броят на арестуваните медийни сътрудници в Китай - 50. Мианмар е на второ място - 26, заради събитията след идването на власт на военните.

В доклада се посочва, че след тях се нареждат Египет - 25, Виетнам - 23, и Беларус - 19. В първата десетка влизат още Турция - 18, Еритрея - 16, Саудитска Арабия - 14, и Иран - 11. В Русия са задържани 14 журналисти. Според комисията в западноевропейските страни и в САЩ не е имало такива случаи.

Турция и преди е заемала първите места в подобни списъци. Миналата година турските власти са освободили 20 души, но съставителите на доклада не разглеждат това като знак за подобряване на свободата на словото. В частта за Саудитска Арабия Комитетът посочва, че убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г. "е заставило журналистическата общност да замълчи по-ефективно от новите вълни от арести".

"Причините, поради които за шеста поредна година броят на арестуваните журналисти в световен мащаб надхвърля 250, варират от държава до държава. Навсякъде обаче се наблюдава ясна тенденция - все по-голямо отхвърляне на независимата журналистика", се казва в доклада.

През 2021 г. 19 души по света са били убити заради професионалната си дейност, трима са били убити, докато са работили в горещи точки, а други двама са били убити, докато са отразявали улични протести, се казва в доклада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата с критика към правосъдния министър - не познавал Закона за съдебната власт
Прокуратурата с критика към правосъдния министър - не познавал Закона за съдебната власт
НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.
НОИ утвърди проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.