НОВИНИ

Ненужната употреба на антибиотици е бомба със закъснител, смята проф. Илко Гетов

България е на второ място по употребата им в Европейския съюз

проф. Илко Гетов
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:58, 19.12.2023
Чете се за: 02:10 мин.
Здраве
Слушай новината

Ненужната употреба на антибиотици ще продължи и това е бомба със закъснител. Това коментира заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Във връзка с новия гратисен период личните лекари да могат да издават хартиени рецепти до 1 април, проф. Гетов се опасява, че това отново може да върне старата практика на бум на употреба на антибиотици.

„Опасявам се, че ненужната употреба на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат изключително стриктни и съзнателни и максимално да ограничават употребата на антибиотици, защото България е на второ място в Европа по употреба на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите поколения по отношение на антибиотичната резистентност“, предупреди проф. Гетов.

Той напомни, че този период ще бъде временен само до 1 април 2024 г. и ще бъде използван за работа върху системата, така че тя да бъде адаптирана към практиката и да няма повече проблеми с електронното предписание.

„Амбицията ни е от 1 април всички лекарства по предписание да минат на електронна рецепта“, заяви заместник-министърът на здравеопазването.

Лекари и стоматолози отново ще изписват антибиотици на хартиени рецепти

Той коментира дали е намаляла употребата на антибиотици през този зимен сезон, когато най-често върлуват грипове и различни простуди и настинки.

„Като цяло употребата на антибиотици е намаляла, но окончателни данни нямаме. Около 28% е намаляла употребата на антибиотици за периода от началото на въвеждането на електронната рецепта“, заяви проф. Гетов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата търси помощ от ФБР за разкодирането на телефона на Алексей Петров
Прокуратурата търси помощ от ФБР за разкодирането на телефона на Алексей Петров
Илиана Иванова: България трябва да бъде приета като пълноправен член в Шенген
Илиана Иванова: България трябва да бъде приета като пълноправен член в Шенген