НОВИНИ

Незаконно сметище се появи на метри от водоема на Хисаря

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 30.04.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Незаконно сметище за строителни отпадъци се появи на по-малко от 10 метра от водоема, който захранва Хисаря. Боклуците се стоварват от близо 3 месеца в най-високия хълм на курортния град, който през 2015 година спечели отличието "Най-зеленият град на България".

Преди близо два месеца Мато Джумерков качва в социалните мрежи снимка с камарите строителни отпадъци.

"Проблемът тук е, че това е най-главната гледка в Хисаря, от целия град се вижда, от Веригово, от Хисаря, Момина баня - всичко е като на длан", обясни Джумерков.

Хората от близките къщи разказват, че камиони идват през деня и стоварват товара си на хълма.

"Отпадъците са страшни, сметището е навсякъде. Ако аз ида да изхвърля – ще дойдат да ме глобят, ама тях няма кой", казва Кръстьо Вилов от Хисаря.

Сметището се намира се намира само на няколко крачки от санитарно-охранителната зона на водоема, който захранва цяла Хисаря.

От общината съобщиха, че след снимките в социалните мрежи са сезирали полицията. Оказало се, че камионите са на компания, свързана със строежа на голям хотел в града. Проверява се дали инвеститорът има задължителен договор с фирма, която да извозва строителните отпадъци.

"Ако фирмата, която строи хотела, няма договор с фирма и перманентно изкарва отпадъците някъде, тогава актът ще бъде сложен на фирмата, ако тя има договор, ще сложим акта на фирмата, с която е сключен договор", каза кметът на Хисаря Пенка Ганева.

Собственикът на терена с боклуците също може да бъде глобен, уточни кметът. Преди време специализираното строително сметище в Карлово затвори и сега се налага отпадъците да се карат чак до Пловдив, което значително оскъпява процеса. Регионалната инспекция по околна среда също започна проверка на случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тулуза отвя Нант и триумфира с първа Купа на Франция в историята си
Тулуза отвя Нант и триумфира с първа Купа на Франция в историята си
Барселона разби десет от Бетис и се върна към победите в Ла Лига
Барселона разби десет от Бетис и се върна към победите в Ла Лига