НОВИНИ

Нидерландски фермери блокираха входовете на складовете на супермаркетите

нидерландски фермери блокираха входовете складовете супермаркетите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:02, 04.07.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Слушай новината

Нидерландски фермери, ядосани от плановете на правителството да намали емисиите на ползваните от тях трактори и камиони, блокират днес разпределителните центрове на супермаркетите, съобщи АП. Това са поредните действия през лятото на недоволство във важния за страната селскостопански сектор.

Най-натовареният авиационен център на Нидерландия, летище "Схипхол", призова пътуващите да използват обществен транспорт, за да стигнат до неговите терминали на фона на опасения, че блокадите ще бъдат насочени и към летищата.

Размириците сред нидерландските фермери бяха предизвикани от предложението на правителството за намаляване на емисиите на замърсители като азотен оксид и амоняк с 50% до 2030 г. Правителствата на провинциите получиха една година да формулират планове за постигане на целта.

Асоциацията на супермаркетите призова полицията да предприеме действия и предупреди за възможни липси по рафтовете на магазините. Супермаркетите правят всичко възможно, за да поддържат магазините заредени, но ако блокадите продължат, това може да доведе до невъзможност на хората да пазаруват ежедневно, се казва в изявление на Централното бюро за търговия с храни.

Пътните власти предупредиха шофьорите да се подготвят за закъснения и бавно движещи се трактори по националните магистрали, но казаха, че проблемите в трафика рано в понеделник са били малко, вероятно защото много хора са предпочели да работят от вкъщи, вместо да попаднат в задръстване.

През уикенда правителството назначи посредник, който да води разговорите между организациите на фермерите и длъжностните лица, изготвящи мерки за намаляване на замърсяването. Премиерът Марк Рюте обаче изключи възможността за преговори с фермери, отговорни за радикалните протести.

Селскостопанската лобистка група Ел Те О (LTO) описа посредника Йохан Ремкес като "административен човек с дълбоки познания" по проблемите и каза, че е отворена за разговори с него.

Според Ел Те О в Нидерландия през 2019 г. е имало близо 54 000 селскостопански предприятия с износ на обща стойност 94,5 милиарда евро.

Снимки: БГНЕС

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват договора на Лена Бориславова с ББР
Разследват договора на Лена Бориславова с ББР
УЕФА стартира програма в борбата с онлайн обидите на расистка основа
УЕФА стартира програма в борбата с онлайн обидите на расистка основа