НОВИНИ

Нигерия се класира за финала на турнира за Купата на африканските нации след драма с дузпи срещу ЮАР

Редовното време и продълженията завършиха 1:1

Стенли Нуабили
Снимка: Facebook: TotalEnergies Africa Cup of Nations
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:23, 07.02.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Нигерия е първият финалист на Купата на африканските нации. Това стана, след като "супер орлите" се наложиха над отбора на Република Южна Африка с 4:2 след изпълнение на дузпи, като редовното време и продълженията завършиха 1:1. И двата гола в редовното време паднаха също от дузпи. А след това при изпълнението на наказателните удари южноафриканците сбъркаха два пъти, което се оказа решаващо за отпадането им.

През първата част и двата тима играха предпазливо, но след почивката им се наложи да поемат повече рискове. Първи го направиха нигерийците. В 63-ата минута звездата на Нигерия Виктор Осимен спечели дузпа за отбора си. Той се промъкна между трима защитници и бе повален в наказателното поле. С изпълнението на удара се нагърби капитанът на "супер орлите" Уилям Трост-Еконг, като Осимен му подсказа къде да стреля. Капитанът стреля неубедително по земя в центъра на вратата, но вратарят бе избрал вече посока и топката влетя в мрежата му.

Драмата се разигра в самия край на редовното време на мача. В 85-ата минута нигерийците откраднаха топката в собственото си наказателно поле и развива бърза контраатака, при която с няколко паса топката стигна до Осимен, който вкара на празна врата - 2:0. Ситуацията обаче бе преразгледана със системата за видео асистенция на съдиите ВАР и не само че попадението бе отменено, но и бе отсъдена дузпа за тима на Република Южна Африка. Тебохо Мокоена изравни резултата с точно изпълнен удар в левия ъгъл на вратата.

В последната минута на добавеното време на мача Мокоена стреля от пряк свободен удар, като вратарят Стенли Нуабили изби удара му, но при добавката от непосредствена близост Кулисо Мудау стреля над гредата пред невярващите погледи на целия отбор.

При продълженията и двата тима играха твърде предпазливо, като само една ситуация бе прегледана за евентуална дузпа за Нигерия, но такава не бе отсъдена.

В 115-ата минута бе изгонен от терена Грант Кекана от южноафриканците с червен картон.

При изпълнението на дузпите за Република Южна Африка сбъркаха Тебохо Мокоена и Евиденс Макгопа, чийто удар бе спасен от вратаря Нуабили. Само Ола Аина пропусна за Нигерия, а победата донесе Калечи Ихеаначо с удар в левия долен ъгъл на вратата, при което топката се чукна в гредата и влезе в мрежата.

Тимът на Нигерия, който е трикратен шампион на Африка - от 1980, 1994 и 2013, чака съперника си на финала, който ще бъде излъчен от двубоя между домакина Кот д'Ивоар и Демократична република Конго.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лицензиите за експлоатация на АЕЦ да станат безсрочни, гласува енергийната комисия в НС
Лицензиите за експлоатация на АЕЦ да станат безсрочни, гласува енергийната комисия в НС
МВР провежда мащабно антитерористично учение в центъра на София (СНИМКИ)
МВР провежда мащабно антитерористично учение в центъра на София (СНИМКИ)