НОВИНИ

Нинова на срещата с работодатели и синдикати: Опитваме се да постигнем разбирателство за бюджета

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:15, 31.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
нинова срещата работодатели синдикати опитваме постигнем разбирателство бюджета
Слушай новината

БСП ще предложи на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" да направят среща, на която да бъдат обсъдени общи приоритети и предложения по актуализацията на бюджета, така че да се гарантира актуализацията на бюджета за 2021 г. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на среща със синдикатите.

Срещата трябва да е възможно най-скоро, а общите приоритети е необходимо да са гарантирани с подписите на народните представители, смята Корнелия Нинова.

Синдикати и работодатели бяха категорични, че актуализацията е наложителна, че предложенията на служебното правителство може и да не са най-добрите, но са близки до максималното, което може да се постигне в настоящата ситуация. За тях неприемането на актуализацията е най-страшното, което в момента може да се случи.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е ядосан и разочарован от демонстрацията на тотална безотговорност по отношение на съдбата на държавата, от това, че "политически джуджета" се опитват да говорят от името на хората, нещо, което дори синдикати и работодатели не си позволяват, въпреки че имат по-голямото морално право да го направят.

Преобладаващата позиция на синдикати и работодатели за минималната пенсия е, че тя трябва да се допълва до линията на бедност през социалното подпомагане, както предлага служебното правителство, но Димитър Манолов подчерта, че обществото не трябва да се обърква с грешни послания и да се разделят хората - минималната пенсия е заслужена, защото е за стаж и възраст, тя не е незаслужено плащане.

Според БСП предложението на партията за преизчисляване на пенсиите е по-справедливо от гледна точка на намаляване на ножицата между старите и новите пенсии, но подкрепят и предложението на служебното правителство за увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж. По думите на Георги Гьоков от БСП, най-добре е комбинация от двете, но надали има възможност бюджетът да поеме това на този етап.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временно управляващият посолството на РСМ в София извикан на разговор в МВнР
Временно управляващият посолството на РСМ в София извикан на разговор в МВнР
Влизаме в РС Македония с PCR или сертификат
Влизаме в РС Македония с PCR или сертификат