НОВИНИ

Ноа Лайлс отново недосегаем на 100 м на Диамантената лига в Лондон

Куп рекорди паднаха в английската столица.

Ноа Лайлс
Снимка: X / @WorldAthletics
bnt avatar logo
от БНТ
10:02, 21.07.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Тройният световен шампион от Будапеща 2023 Ноа Лайлс загря за олимпийското злато на 100 м с победа на Диамантената лига в Лондон. Американецът спечели битката с някои от основните си конкуренти, финиширайки с личен рекорд от 9,81 сек.

Акани Симбине от Южна Африка завърши втори с 9,86 сек., а двойният световен медалист в спринта от Будапеща 2023 Лециле Тебого от Ботсвана изравни националния и личния си рекорд от 9,88 сек. за третата позиция.

Матю Хъдсън-Смит стана първият европеец в историята с резултат под 44 секунди на 400 метра. Континенталният рекордьор коригира собственото си върхово постижение в Европа, след като спечели първото място на Диамантената лига в Лондон с 43,74 секунди. Това е също нов рекорд на турнира и нов най-добър резултат в света за сезона.

Хъдсън-Смит, който пропусна европейското първенство в Рим, за да се готви за олимпийските игри в Париж, прати в историята рекорда на турнира в Лондон на легендарния Майкъл Джонсън от 43,98 сек., поставен през 1992 г.

В същата дисциплина на жените две състезателки бягаха под 49 сек., а още три под 50 сек. Победата с нов рекорд на турнира, нов национален рекорд на Ямайка и най-добър резултат в света за сезона заслужи Никиша Прайс, която постигна 48,57 секунди. С този резултат тя излезе на седмо място във вечната ранглиста на дисциплината, която се оглавява от легендарната Марита Кох с 47,60 сек от 1985 г.

Европейската шампионка от Рим 2024 Наталия Качмарек направи поредното си впечатляващо бягане и постави още един рекорд на Полша от 48,90 сек. Нидерландката Лиеке Клавер също коригира личния си рекорд и завърши трета с 49,58 сек.

Европейската рекордьорка, световна и европейска шампионка на 400 метра с препятствия Фемке Бол продължи своята победна серия в коронната си дисциплина и в Лондон. Нидерландката спечели надпреварата с нов рекорд на турнира от 51,30 секунди. Постижението на Бол от днес е и второто най-силно в нейната кариера.

Двукратната европейска шампионка на 800 м Кийли Ходжкинсън спечели надпреварата днес с нов национален рекорд на Великобритания, нов рекорд на турнира и най-добър резултат в света за сезона от 1:54,61 минути. С този резултат тя излезе на шесто място във вечната ранглиста на дисциплината. Това е и най-бързото бягане в дисциплината от шест години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с "Автомобилна администрация"
Спират пунктовете за технически прегледи, които не са се свързали с "Автомобилна администрация"
Цинуен Джън ще защитава титлата си в Палермо срещу Каролина Мухова
Цинуен Джън ще защитава титлата си в Палермо срещу Каролина Мухова