НОВИНИ

Нормализират се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид

bnt avatar logo
от БНТ
07:59, 08.04.2022 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нормализират се данните на въздуха в Димитровград след обгазяването със серен диоксид, сочат данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково. Вчера в три последователни часа автоматичната измервателна станция в града отчете превишения на алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър.

От екоинспекцията в Хасково съобщиха, че причина за замърсяването са изхвърлени вредни вещества от ТЕЦ "Марица 3". На централата беше направено предписание за намаляване на работните мощности.

Според представителите на централата замърсяването било заради пренос на въздушна маса от други централи, които са наблизо и използват същите въглища.

Серният диоксид е особено опасен за малките деца, за астматиците и за хората със сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

"Тази сутрин данните за серен диоксид са ниски, 13 - 15 микрограма на кубичен метър, населението на Димитровград може да бъде спокойно, още през вчерашния ден данните започнаха да се нормализират. Открихме някои нарушения за които неколкократно сме давали предписания. ТЕЦ "Марица 3" няколко пъти е санкционирано от нас, има издадени 4 наказателни постановления", заяви в "Денят започва" Наталия Пачеманова, директор на РИОСВ-Хасково.

Според групата "Дишай, Димитровград" решение на проблема е да се инвестира в подобряване на технологичния процес в предприятието.

Продължава мониторингът на въздуха в Димитровград.

Повече в прякото включване на репортера ни Цанка Семерджиева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас
С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас
Психолог работи с Боряна Калейн и Стилияна Николова
Психолог работи с Боряна Калейн и Стилияна Николова