НОВИНИ

Нов дом от контейнер: Монтират първите апартаменти във "Факулета"

bnt avatar logo
от БНТ
07:43, 24.09.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

51 апартамента от контейнери ще приютяват социално слаби семейства - близо 300 души за предстоящата зима. Една част от новите домове вече са монтирани в квартал "Факултета" в София. Иновативната технология на строителство позволява бързото изграждане на новите фамилни жилища.

Металните морски контейнери са монтирани на три етажа и са разделени на малки апартаменти за семействата от Виетнамските общежития, чиито жилища тази зима ще бъдат съборени.

Иван Чакъров - кмет на район "Красна поляна": Обещахме да премахнем тези блокове, които са доста в тежко състояние, които са строени през 80-те години и са вредни. Гледахме някакво по-евтино строителство, в същото време по-ефикасно, за да може да настаним тези семейства и се спряхме на този иновативен начин. Видяхме в Западна Европа има такива жилища.

Контейнерите са изработени от специална стомана, която прави конструкцията особено издръжлива във времето. Иновативно подово отопление вече е монтирано в почти готовите помещения.

Иван Чакъров - кмет на район "Красна поляна": Виетнамските общежития са един от големите замърсители с дим от въглища и дърва, там малка част се отопляваха с дърва и въглища, с най-некачествените и мокри. Опушваха и хората се оплакваха. Тук наистина сме се спрели на нещо съвсем екологично, така че няма да има никакви вредни емисии.

До около месец се очаква да бъде завършена цялостната конструкция и да могат да се нанесат всички обитатели тук.

Отговорници коменданти да има в района предлагат от районното кметство, за да може да се опази предоставеното имущество за по-дълго време.

Репортер: Боряна Черганова

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Аргирова: За втора вълна на коронавирус в България не можем да говорим, първата не е свършила
Проф. Аргирова: За втора вълна на коронавирус в България не можем да говорим, първата не е свършила
Трима учители с COVID-19 в училище във Варна
Трима учители с COVID-19 в училище във Варна