НОВИНИ

Нов екип от български пожарникари заминава за Гърция

нов екип български пожарникари заминава гърция
bnt avatar logo
от БНТ
09:39, 01.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

36 български огнеборци отпътуваха за Гърция, за да сменят колегие си, които помагаха в потушаването на огромните пожари край Александруполис. Пожарникарите бяха изпратени в Кърджали, където по-късно днес ще бъдат посрещнати тези, които заминаха преди дни.

"Бяхме помолени да окажем помощ. Ще се използва същата техника. Смяната ще стане в района на град Комотини, където е оперативният щаб, коментира Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защитна на населението".

Българските пожарникари в Гърция: Ситуацията е изключително напрегната

Причина за ротацията е усложнената обстановка в южната ни съседка и необходимостта да продължи мисията на българския модул за наземно гасене на пожари по Механизма за гражданска защита на ЕС. Изпратените денс огнеборци са от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора. Ръководител на екипа ще е главен инспектор Росен Борисов от РДПБЗН-Шумен. На екипа беше направен инструктаж.

Нашите огнеборци ще поемат охраната и ще наблюдават за нови огнища. Първият екип български пожарникари участва в сложни пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките пожарникари и екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия.

В Гърция продължава борбата с пожарите (СНИМКИ)

810 000 декара са засегнати от пожарите в Гърция. Европейската комисия обяви, че това са най- големите регистрирани някога в ЕС горски пожари.

Чрез Механизма за гражданска защита на Съюза в Гърция са изпратени 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

Текст и снимка: Цанка Семерджиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на загинали в катастрофи се събраха на протест пред Народното събрание
Близки на загинали в катастрофи се събраха на протест пред Народното събрание
Андриан Краев и Пламен Андреев са горди от представянето на Левски
Андриан Краев и Пламен Андреев са горди от представянето на Левски