НОВИНИ

Нов орган ще следи за медийната свобода в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:35, 26.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
По света
германия русия спряха една медия
Снимка: Архив
Слушай новината

Нов европейски орган - Европейски съвет за медийни услуги - ще следи за защитата на медийната свобода в Европейския съюз. Създаването му е заложено в новия Европейски закон за свободата на медиите, който ще бъде дебатиран и гласуван в пленарна зала на следващото заседание на Европарламента в началото на октомври.

Предвижда се органът да бъде независим от Европейската комисия. Той ще издава становища относно прилагането на европейското медийно законодателство в държавите от ЕС и ще взима решения, които засягат медийните пазари и концентрацията им.

Новият европейски медиен закон предвижда забрана на всички форми на намеси и натиск върху медиите, включително принуждаването на журналистите да разкриват източниците си. Ще бъде забранено подслушването и използването на шпионски софтуер срещу тях, освен в случаи на сериозно престъпление и след съдебно решение.

Законопроектът предвижда публичност на медийната собственост, а също така и прозрачност на държавната реклама и държавната финансова помощ за медиите. Предвижда се също така държавите-членки да финансират обществените медии чрез многогодишни бюджети, за да се предотврати политическа намеса и да се осигури предвидимост на финансирането.

Европейският закон за свободата на медиите цели по-голямо разнообразие, свобода и редакционна независимост на европейските медии, каза на семинар на журналисти докладчикът по темата Сабине Верхейен (EНП, Германия). Според нея свободна на медиите е сериозно застрашена в някои от държаните на ЕС, затова новият закон цели защитата на журналистите и опазването на медийната независимост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
11 са кандидатите за кмет на Добрич
11 са кандидатите за кмет на Добрич
Волейболните национали запазват 30-ото място в световната ранглиста преди олимпийската квалификация
Волейболните национали запазват 30-ото място в световната ранглиста преди олимпийската квалификация