НОВИНИ

"Нова демокрация" печели абсолютно мнозинство в новия гръцки парламент

bnt avatar logo
от БНТ
06:17, 26.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Гръцкият консервативен лидер Кириакос Мицотакис срази опонента си Алексис Ципрас на вторите парламентарни избори в рамките на месец. "Нова демокрация" получи 40,5 на сто от гласовете на гърците и води с почти 23% пред лявата СИРИЗА. 8 партии прескачат 3-процентната бариера и ще излъчат свои депутати. Сред тях и три крайнодесни формации.

След триумфалната победа на дясноцентристката партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис продължава напред начело на властта в Гърция с мнозинство от 158 депутати и обещания за сериозни реформи.

"Гражданите имат много проблеми и изискват пълното ни внимание и намиране на решения. Днес съм премиер на всички гърци и изразявам очакванията дори на тези избиратели, които не гласуваха за нас. От утре започва упорита работа, за да може Гърция да върви напред", заяви Кириакос Мицотакис, лидер на "Нова демокрация".

В лагера на СИРИЗА, която остана втора с едва 47 депутати, лидерът ѝ Алексис Ципрас заговори за евентуална своя оставка.

"Претърпяхме сериозна изборна загуба. Но вярвам, че изборните резултати са най-лоши за обществото и за демокрацията. Влизането на три крайнодесни партии в парламента, една от които е свързана с фашизма, в комбинация с мнозинство на г-н Мицотакис е негативен резултат", заяви Алексис Ципрас - лидер на СИРИЗА.

снимки: БТА

Днес още в 9.00 часа сутринта процедурата беше задвижена - официалните резултати от вчерашния вот бяха връчени на гръцкия президент Катерина Сакеларопулу. Предстои тя да извика при себе си и победителя Кириакос Мицотакис, който ще се закълне като премиер още днес. Очаква се по-късно днес да станат ясни и имената на министрите в новия кабинет.

Репортаж на специалните ни пратеници Аделина Радева и Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
10 нови случаи на коронавирус у нас за последното денонощие
Описват щетите в наводнените след пороя райони в Северозападна България
Описват щетите в наводнените след пороя райони в Северозападна България