НОВИНИ

Нова финансова подкрепа за свободните артисти, улесняват процедурата за кандидатстване

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
15:27, 29.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Допълнителни 15 млн лв ще подкрепят свободните артисти в България. Парите са отпуснати от Министерския съвет като част от антикризисните социално-икономически мерки.

Основната част от антикризисните средства - 12 млн. лв. се насочва към индивидуални проекти на свободните артисти, които са сред най-засегнатите от Ковид кризата.

С програмата "Творчески инициативи" се предвижда 3000 творци да получат по 4000 лв.

Боил Банов - министър на културата: Защо 3000 човека - защото така сме идентифицирали броя на свободните артисти в страната. Т.е ще дадем възможност на всеки един да защити такъв проект и да реализира своята дейност, своите мечти и да бъде подкрепен в тези трудни времена.

Облекчената процедурата стартира в понеделник. Ще се кандидатства с творческа автобиография, описание на проекта и декларация. Има изискване за използване на български творби и теми, както и онлайн представяне на проекта, за да достигне до максимален брой зрители.

Боил Банов - министър на културата: Това е и едно предизвикателство, в условията на Ковид и един усложнен свят. Предизвикателство за създаване на нов език, нова комуникация между артиста и неговата публика и привличането на нови публики.

За подкрепа на частни организации в сферата на изкуствата се отпускат 1,5 млн лв. По 500 000 лева отиват за програмите "Публики" и "Социално ангажирани изкуства", 700 000 лв -за цирк и вариете, а за съфинансиране на проекти към "Творческа Европа" -300 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар на площ от 300 декара гори до Симеоновград
Пожар на площ от 300 декара гори до Симеоновград
Задържаха 52-годишен, шофирал с 3,22 промила из Сливен
Задържаха 52-годишен, шофирал с 3,22 промила из Сливен