НОВИНИ

Пускат водата във всички населени места в община Димитровград

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 29.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Пускат водата във всички населени места в община Димитровград. Това обявиха преди минути Здравният министър проф. Костадин Ангелов и министърът на околната среда и водите - Емил Димитров. Все още обаче водата няма да е годна пиене и ще бъде подложена на качествен контрол пред следващите дни, след като се установи замърсяване в канал, който се влива в река Марица.

Здравният министър съобщи, че в канала ,който се влива в река Марица, след взетите проби е установено превишение на допустимите норми на нитрати, нитрити и амониев азот. Затова са взети проби от всички водовземания, разположени край реката. След като излязат междинните резултати, водата ще бъде пусната в няколко населени места.

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: "Когато бъде пусната тази вода, искаме чрез вас да кажем на всички хора - ще започне да тече вода в чешмите, да знаят, че тази вода може да се използва само и единствено за битови нужди. Тоест, водата не може да се използва за готвене, не може да се използва за пиене".

След пускането на водата, екипи на Регионалната здравна инспекция ще вземат проба от всяка една чешма в населените места. След като бъдат изследвани и когато се докаже, че водата е чиста и абсолютно безопасна, ще може да се използва за питейни нужди.

Костадин Ангелов-министър на здравеопазването: "Дотогава - днес камионите на Червения кръст са тръгнали, ме увери генералният директор - проф. Гигов и ще докарат 80 000 литра вода, която ще бъде за пиене, областния управител ни каза снощи, че още 80 000 литра.... ще бъдат раздадени на хората в периода в който няма да имат вода за пиене".

360 пъти е завишението при колектора на "Неохим" - Димитровград - предприятието, което може да е замърсител - съобщи Емил Димитров-министър на екологията

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: "Имаме едно предприятие, което произвежда торове. Намерили сме част от торове във водата, където са починалите животни. Тези торове не влияят на рибите и затова вчера се оказа по цялото поречие - Изпълнителна агенция, ИАРА, Гранични войски-всички дойдоха, провериха, помагаха кметове, да видим какво е състоянието на реката и пробите".

Под ръководството на районна прокуратура Димитровград е образувано досъдебно производство за замърсяване на водите на река Марица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи блокираха ключови кръстовища в София
Протестиращи блокираха ключови кръстовища в София
Левицата отправи обиди към премиера, ГЕРБ нарече поведението им просташко
Левицата отправи обиди към премиера, ГЕРБ нарече поведението им просташко