Здравният министър: Има доказани високи нива на нитрати, нитрити и амониев азот в притока на Марица

от БНТ
07:32, 29.07.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Най-късно до края на деня ще сме готови с разрешението за пускане на водоподаването от всички водовземания в обхвата на река Марица, ако пробите са добри. Това заяви на брифинг в Хасково здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Водата, която ще тръгне да тече по чешмите ще става само за битови нужди, няма да става за пиене и готвене, предупреди проф. Ангелов.

Той изрази надежда някъде около обяд или в ранния следобяд да има междинни резултати.

"От вчерашните резултати, които са взети от реката, която се влива в р. Марица, има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той очерта стъпките, които предстоят да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и РЗИ - Хасково във връзка със замърсяването на водата на р. Марица.

Цяла нощ са работили лабораториите по отношение на изследването на всички извори, разположени по територията на р. Марица, посочи още министърът на здравеопазването.

Първото водовземане е Брод, второто е Злато поле, третото е Райново. Това са в обхвата на Димитровград. В обхвата на Симеоновград са Азмака, Нов кладенец и Сименовоград, в Харманли- Българин.

По отношение на Злато поле, тъй като се намира извън обхвата на р. Марица, очакваме от Басейнова дирекция документ, с който ще бъде доказано, че няма опасност за всички жители, които получават вода оттам.

Ще бъде раздадена вода на хората в периода, в който няма да има вода за пиене.

Нека хората да знаят, че водата няма да е толкова бистра, може да е замътена. Възможно е заради повишаване на налягането да има аварии.

Да обобщя - първите извори, които ще бъдат пуснати, са Райново, Злато поле и Брод. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода, посочи Ангелов.

Приоритетно работим в Свиленград, защото там имаме най-сериозни затруднения, допълни той.

Вчера министър Ангелов замина за Хасково по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Червен код – 120 пожара дневно. От началото на годината жертвите са 78
Червен код – 120 пожара дневно. От началото на годината жертвите са 78
АПИ: Карайте внимателно по пътя София - Боровец и София - Пазарджик
АПИ: Карайте внимателно по пътя София - Боровец и София - Пазарджик