НОВИНИ

Броят на заразените с COVID-19 по света се е удвоил за последните 6 седмици

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:52, 29.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Пандемията от коронавирус в световен мащаб се ускорява, за последните шест седмици броят на заразените с COVID-19 се е удвоил - данните са на Световната здравна организация.

А според Германия ваксина срещу коронавируса няма да е достъпна поне до средата на следващата година. Все повече държави в Европа връщат по-строгите карантинни мерки.

Франция и Германия настояват за стриктно спазване на социалната дистанция и носенето на маски. В Белгия от днес действат по-строги ограничения, за област Антверпен е наложен и вечерен час.

В Испания затварят нощните заведения. Късно снощи Горната камара на италианския парламент одобри удължаването на извънредното положение в страната до 15 октомври.

Първоначално предложението премиера Джузепе Конте беше специалните мерки да важат до края на октомври, но след натиск от страната на опозицията срокът беше намален с две седмици.

Очаква се днес предложението на кабинета "Конте" да получи зелена светлина и в долната камара на италианския парламент. Според Германия ваксина срещу коронавируса ще бъде достъпна не по-рано от лятото на 2021 година.

Аня Карличек, министър на образованието и научните изследвания: "Най-важното е че националните и международните усилия вървят ръка за ръка. За това трябва да работим в много направления, за да гарантираме, че ваксината ще бъде достъпна бързо и в достатъчни количества."

Лондон вече обяви, че е осигурил 60 милиона дози от препарат, разработен от една от фармацевтичните компании, който показва добри резултати в борбата срещу COVID-19. Според Файненшъл таймс ваксина, дело на друга фармацевтична компания, ще струва между 50 и 60 долара. Такава цена ще е по силите само на по-богатите държави, коментират специалисти.

В свое изказване президентът Доналд Тръмп не изключи възможността САЩ да доставят препарати и за други държави. Според него, хидроксихлорокинът е отречен, само защото той го е препоръчал.

Междувременно в страната бяха отчетени рекорден брой смъртни случаи от COVID-19 - за денонощие са починали 1592. Усложнена е и ситуацията в Латинска Америка - заразените на континента представляват 25% от общия брои носители на инфекцията. Само в Бразилия за последните 24 часа, са потвърдени над 40 хиляди нови случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нетфликс и "Пазителите" оглавиха номинациите за наградите ЕМИ
Нетфликс и "Пазителите" оглавиха номинациите за наградите ЕМИ
250 нови случая на COVID-19 у нас за последното денонощие
250 нови случая на COVID-19 у нас за последното денонощие