НОВИНИ

Протестиращ беше блъснат от джип по време на антиправителственото шествие снощи

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
06:22, 29.07.2020 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
У нас

В късните часове на протеста снощи напрежението се увеличи, когато автомобил се опита да премине през блокирано кръстовище в центъра на София.

От СДВР обявиха, че няма свидетели на снощния инцидент, при който се твърди, че автомобилът е минал през крака на протестиращ. В момента се преглеждат камерите от района, за да бъде установено има ли нарушение. От МВР определиха действията на протестиращите като недостойни.

Минути преди 22 часа снощи напрежението между полицията и протестиращите ескалира. При кръстовището на СУ шофьор на джип се опита да премине, но беше обграден от демонстрантите, които провеждаха поредното шествие през центъра на София. При опит да се изтегли назад шофьорът е минал през крака на един от протестиращите, твърдят очевидци, които успяват да заснемат инцидента.

"Полицията минути преди това отказа да спре трафика, идващ от всички посоки. По този начин съдействаше да се случи този инцидент", каза Марин Йотов, очевидец.

Има словесни нападки и от двете страни. Човекът тръгва назад напред. Тук бутна леко, но без да му смаже крака.

Минути по-късно на кръстовището пристигна линейка, а пострадалият беше откаран в ИСУЛ.

"Като тръгнах да минавам надясно, всички ме нападнаха. Аз, от паниката набих спирачки. Те казват, че съм минал през крака на някой. В момента пак ми удрят по колата. Аз не знам какво става наистина. Нямаше знак стоп имаше и коли даже", заяви шофьорът на джипа Халед Мохи.

Демонстрантите го блокираха в продължение на няколко часа, това наложи намесата на полицията. На място беше направен тест за наркотици и алкохол, който се оказа отрицателен.

На кръстовището пристигнаха и няколко мъже, които се представиха за приятели на шофьора. Намесата на полицията предотврати сблъсъци между двете групи.

Малко по-късно пострадалият се върна на мястото на инцидента заедно със своя баща, а шофьорът слезе от колата, за да се извини.

"Искахме да си изкажем мнението всички заедно на кръстовището. Просто този човек беше малко по-нервен от останалите. Опита се да направи маневра, мина ми през крака. Не го беше обмислил като хората. Контузен съм. Една седмица и ще ми мине всичко каза доктора", каза пострадалият Асен.

От СДВР заявиха, че се проверяват записите от камерите, за да се види дали е имало съприкосновение на автомобила с протестиращия.

Тони Тодоров, зам.-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР: На място не беше установено някакво нарушение от страна на водача. Не може категорично да заявим, че е имало някакво съприкосновение. Молихме многократно присъстващите, ако има свидетели на случилото се да заповядат в първо районно, но уви свидетели на случката не се появиха.

От полицията коментираха и поведението на демонстрантите.

Тони Тодоров, зам.-началник на отдел ,,Охранителна полиция" СДВР: По автомобила бяха хвърляни кенчета от бира, кал от тревните площи и най-различни други предмети. Това поведение го оприличавам като недостойно.

Пострадалият няма да подава жалба в полицията. Шофьорът е сигнализирал властите, че близо 4 часа е бил задържан против волята му от протестиращите, без по думите му да е нарушил закона.

Ето какво написа за случилото се водачът на автомобила Халед Мохи във Фейсбук.

Зрител на БНТ изпрати видео с кадри, на които ясно се вижда как шофьорът на джипа преминава през групата протестиращи на кръстовището.

Извън този инцидент, 20-ият ден от началото на протестите у нас премина спокойно.

Демонстрантите се събраха на фонтана пред Президентството и за пореден път поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

За първи път протест имаше и пред правителствената вила Секвоя в квартал Бояна. Там представители на младежката структура на "Да, България" и ДСБ поискаха да проверят колко лесно външни лица могат да внесат чували с евро и златни кюлчета през охраната на резиденцията.

Големият протест продължи пред Министерския съвет, където демонстрантите блокираха движението и замеряха сградата с топчета за пейнтбол. По-късно протестиращите сформираха шествие, което премина през представителството на Европейската комисия у нас, Ректората и Орлов мост. Традиционно бяха блокирани няколко улици и кръстовища в града. Освен в София, демонстрации имаше и в още няколко града.

А днес организаторите на протестите свикват общонационален митинг с призив за сваляне на управлението. Очаква се той да започне още сутринта и в него да се включат хора от цялата страна. Апелът към недоволните е да носят одеала, дрехи и палатки, за да останат пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След замърсяването на река Марица: Доставят 80 тона минерална вода в района на Димитровград
След замърсяването на река Марица: Доставят 80 тона минерална вода в района на Димитровград
Високи температури
Високи температури