НОВИНИ

Нова измама: Фалшиви имейли съобщават на потребители, че са обект на разследване за "киберпорнография"

bnt avatar logo
от БНТ
11:03, 24.09.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
нова измама фалшиви имейли името нап
Слушай новината

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в Областната дирекция на МВР в Шумен, съобщава пресцентърът ѝ, цитиран от БТА.

Получателят на писмото е получил уведомление, че е обект на разследване на естонската полиция, по-конкретно от служител с имена Атанас Трайков Илков. Разследването се водило относно извършени престъпления, свързани с "киберпорнография", "порнографски сайт" и "детска порнография".

Описано било още, че в рамките на 48 часа получателят трябва да бъде "изслушан по имейл", с указания да се напишат мотиви и да бъдат разгледани и проверени за санкции. Освен това пишело, че след този период сигналът ще бъде предаден на Иван Гешев, прокурор и специалист по киберпрестъпления, за да изготви заповед за арест. В писмото се казвало още, че снимка на получателя на имейл съобщението ще бъде публикувана в медиите и ще бъде регистриран като сексуален престъпник. Подписано е от Атанас Илков Трайков, ръководител на националната полиция и експерт в отдел "Престъпления".

Получателят на имейла извършил проверка в интернет и установил, че съществува мъж със същото име на ръководен пост в МВР и подал сигнал в полицията в Шумен, тъй като се злоупотребява с името му и вероятно е опит за измама.

Областната дирекция на МВР в Шумен съветва да бъдете особено внимателни, когато отваряте имейл, който изглежда като официално съобщение и в него подателят изисква да бъдат предоставени лични данни - имена, пароли и др. След това е твърде възможно данните да се ползват злонамерено за кражба на самоличност, регистрации в интернет или кражба на финансови средства, ако бъдат предоставени номера на кредитни карти. Ако получите писмо със съмнително съдържание, уведомете екипа на вашата електронна поща. Не въвеждайте личните си данни в интернет и винаги бъдете внимателни преди да отворите линк към връзка, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачът в схемата Даниел Еванс се класира за полуфиналите в Сан Диего
Водачът в схемата Даниел Еванс се класира за полуфиналите в Сан Диего
Везенков с осем точки при успех на Олимпиакос в Кипър
Везенков с осем точки при успех на Олимпиакос в Кипър