НОВИНИ

Новак Джокович не допусна изненада и триумфира с 10-а титла в Австралия

Новак Джокович
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:17, 29.01.2023
Чете се за: 04:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Новак Джокович спечели за десети път титлата от Аустрелиън Оупън. Във финала сърбинът срази Стефанос Циципас с 6:3, 7:6, 7:6 след 2 часа и 56 минути на корта. Трофеят е негов 22-и от Големия Шлем, като по този показател той се изравни с Рафаел Надал. Успехът в Мелбърн означава още, че Ноле се завръща като №1 в света.

Победата за Джокович над Циципас беше десета поред. Сърбинът води с 11-2 успеха над балканския си опонент, от когото за последно загуби в Шанхай през 2019 година.

Освен това Ноле е в серия от 28 поредни успеха на Откритото първенство на Австралия. Той го спечели в последните си четири участия, като изключение прави само миналата година, когато сърбинът не бе допуснат на територията на Австралия заради липсата на ваксина срещу коронавирус. Именно тези събития подействаха като допълнителен стимул на сърбина, който макар и с контузия в лявото бедро, успя по абсолютно категоричен начин да стигне до титлата, губейки само един сет в хода на турнира.

Новак Джокович стартира изключително агресивно и в четвъртия гейм логично стигна до пробив. До края той продължаваше с лекота да печели своите подавания, като не даде нито един шанс на своя опонент, за да затвори частта с 6:3.

Вторият сет обаче бе коренно различен. Стефанос Циципас значително повиши нивото на играта си. Двамата така и не стигнаха до точка за пробив в първите девет гейма. Най-критичният миг за сърбина дойде в десетия гейм, когато Циципас стигна до сетбол, но Ноле се измъкна, а след това докара нещата до тайбрек. Там Циципас успя да се върне от 2:4 до 4:4, но пък след това изостана с 4;6 и в крайна сметка отстъпи със 7:4.

Въпреки пропуснатите шансове във втория сет, Стефанос Циципас започна перфектно третия сет, когато успя да стигне и до първия си пробив в мача, оказал се и единствен. Гъркът тръгна с 1:0 , но пък след това не успя да затвърди пробива си и Ноле бързо върна паритета. Наглед Ноле печелеше доста по-лесно своите подавания, но пък Циципас не се пропука, пращайки и този сет в решителен тайбрек.

В него обаче колебанията на Циципас оказаха влияние, защото набързо резултатът стана 3:0 в полза на Ноле, след това 5:0. От тази позиция той нямаше как да изпусне нещата. 7:5 в тайбрека, 3:0 сета и десета титла от Australian Open.

След последната точка се прекръсти, отиде при семейството си и рухна в сълзи.

Любопитно е, че бащата на Ноле - Сърджан, не присъства на решителната битка след полемика около снимки, на които той позира с руски флаг с Владимир Путин. Според директора на турнира Крейг Тайли Сърджан не е наказан, а сам е решил да не гледа сина си от ложата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора победа за Арда Кърджали в Турция
Втора победа за Арда Кърджали в Турция
Асен Василев: Борисов ще трябва да защити в съда твърденията си за посредници и комисионни
Асен Василев: Борисов ще трябва да защити в съда твърденията си за посредници и комисионни