НОВИНИ

Нови 11 студенти се включиха в стипендиантската програма на АЕЦ "Козлодуй"

студенти включиха стипендиантската програма аец козлодуй
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 11.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Нови 11 студенти бяха одобрени за стипендианти на АЕЦ "Козлодуй" в тазгодишната кампания по програмата на централата за предоставяне на стипендии на изучаващи ядрени специалности в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Техническия университет – София, съобщиха от пресцентъра на централата.

Седем от новите стипендианти са записали първи курс като бакалаври – шест от тях са избрали специалност "Топлоенергетика и ядрена енергетика" в ТУ – София, а един е стартирал обучението си по "Ядрена техника и ядрена енергетика" в СУ. Изискванията към тях включват висок успех от завършеното средно образование и обучение в редовна форма. В стипендиантската програма се включиха и четирима бъдещи магистри – трима от тях са в магистърската програма "Ядрена енергетика" в ТУ, а един е избрал СУ и предлаганата там специалност за магистри "Ядрена енергетика и технологии".

Предоставяните стипендии са в размер на 1000 лв. на семестър до завършване на съответната образователна степен. Пакетът от предимства за стипендиантите се допълва от опцията за участие в платените летни стажове и от възможността след приключване на своето обучение младите хора да дадат старт на кариерата си в атомната централа.

Ефективността на стипендиантската програма се доказва от факта, че 13 младежи – бивши стипендианти на компанията, вече са част от експертните екипи на дружеството. С това се гарантира съхраняването на натрупаните ценни професионални знания и умения и успешното им предаване на следващите поколения енергетици, които да осигурят безопасната работа на ядрените блокове в дългосрочен план, допълват от АЕЦ "Козлодуй".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срути се Антоновският мост, свързващ Херсон с източната страна на Днепър
Срути се Антоновският мост, свързващ Херсон с източната страна на Днепър
Суарес и Кавани ще участват на четвъртия си Мондиал
Суарес и Кавани ще участват на четвъртия си Мондиал